Monday, April 25, 2011

AMni ke klinik.....

Monday, April 25, 2011
lamanye tak update blog ni...dah bersawang2 pun..fuh fuh..

ari ni bawa amni ke klinik untuk amik injection sebulan..sian amni kena kejut bangun pkl 7.15 utk dimandikan..terkebil2 mata tp amni sgt la baik sbb tidak menangis langsung..mcm tau2 je nak berjalan wpun dekat je..naik kete tak sampai 10minit pun..lepas bincang ngan mr. N, kitorang continue immunization program amni kat klinik desa puncak alam je instead of DEMC..lepas tolak tambah masa yg diperlukan ke DEMC etc...semenye ok sampai la amni kena cucuk..sgt kuat suaranye tp lepas dibagi susu, terus senyap..sasuga amni-chan..amni-chan sgt kuat minum susu ok..

berat amni selepas sebulan adalah 3.1kg naik 600gram tpkan aku rase ralat penimbang tu sbb selama ni aku timbang kat DEMC ngan klinik desa tu mmg taknah sama bacaannye..penimbang kat umah same ngan DEMC sbb tu aku lebih percaya ngan penimbang DEMC..hehhee..

btw, tgh pkir nak sunatkan amni kat mane..patut aritu lepas bersalin terus wat tp sebab kelam kabut, terlupa lak pasal tu...hehhehe...td tanye kat nurse tu die kata leh cari bidan atau tukang urut..aiyak..mcm tak caya je..rase mcm lagi selamat kalo wat kat klinik..nak call DEMC la tanye leh wat appointment ke tak..28hb ni ade postnatal check up kat DEMC..

lagi satu update berat badan..sgt slow progress..ade sebulan lagi paling kurang kena turunkan 5kg utk berada bawah 70kg..ade baca fakta yg menyatakan bahwa kalo kite fully breastfeed baby kite, berat badan akan turun naturally..tp biasela..fakta tu mmg betul tp tak seme org akan dapat la kelebihan itu..harap2 daku tergolong dalam golongan itu..

target sebelum masuk keje :
1. Berat turun bawah 70kg..Sedar yg sendiri jenis lambat turun hehehe..sbb tu tak target tinggi2..
2. Kumpul EBM utk stok amni..
3. Start train amni minum pakai botol susu...

lagi satu kan..amni sudah mula pakai cloth diapers pd 17.4..pakai selang seli ngan pampers sbb nak tgk brand yg sesuai dgn amni..lgpun amni kan bersaiz kecik so ade CD yg tak sesuai dipakai skang saiz nya besar dari amni..hehehhehe...


k....tgh tunggu amni bangun tdo ni..cuma tertanye2 biase ke ek baby berdengkur sbb amni tdo ade bunyi2..kalah org dewasa..hehehe

2 comments

Tuesday, April 5, 2011

HAri ke 15 berpantang

Tuesday, April 5, 2011


Alhamdulillah..sudah hari ke 15 berpantang..sebenarnye kire tu dari 1st day kite deliver baby ke yea???takpe la..ape2 pun menarik utk citer pasal berpantang ni..nak katakan diri ku berpantang gile2, takde la sgt pun sbb mak n MIL x strict sgt kecuali tempoh 2 minggu pertama ni..kenapa masa ni penting?? sbb luka jahitan tu tgh dlm proses nak baik sepenuhnye..ok, ape sy wat masa berpantang???

Masa 7 hari pertama tu, mak ngan ma mmg ade sama..amni-chan banyak diuruskan oleh ma especially masa nak mandi sbb sgt tak berani nak mandikan lagi...bole dikatakan sy ni berpantang cara moden la jugak...

1. Vitamin shaklee
kesinambungan daripada 3rd trimester ari tu, aku continue amik shaklee masa confinement ni sbb mmg tak bercadang utk amik ape2 jamu..nampak mcm banyakkan..so utk elakkan terlupa makan, so aku susun kat dinding meja tu..B-complex,Vita-C lepas breakfast, Omega,VIta-lea lepas lunch, alfafa n zinc lepas dinner..alhamdulillah, badan mmg tak penat n lagi penting luka jahitan cepat sembuh..boleh je nak duduk2 atas kerusi mcm biase..n dalam hari ke-7 tu sudah tidak sakit lagi tp masih jalan slow2..tdo lak mmg slalu tak cukup sbb amni slalu berjaga malam tp alhamdulillah..tak sampai demam n bengkak susu pun tarak..credit to Genki Momma Arni

lg satu kan, lepas bersalin ari tu slalu baca org akan kepenatan gile tp aku rilek je..badan tetap segar n tak tdo langsung lepas deliver sampai la pkl 1130 malam..siap leh entertain elmi-chan, abg faizal n imran kat bilik wad lagi..hehehe..

3 comments

Friday, April 1, 2011

Projek ringankan badan 2011..Ada berani mahu join???

Friday, April 1, 2011

Hehehhe..topik ni kompem la kena ade kan sbb telah berjaya menternak badan semasa mengandungkan Amni selama 9 bulan 10 hari..eh ke lebih ek???

Ok..DI sini saya mengalu2kan kengkawan yg berhasrat, terlintas di fikiran, yg dah lama terasa badan tu berat, yg baju tahun lepas dah takleh nak pakai tahun ni, yg terkedu bile org tegur ,"eh, apsal tgk ko tembam ni.." kesimpulannya sape2 yg mahu berdiet la samada utk mencantikkan diri atau utk badan sihat bagi elak penyakit untuk bersama2 daku menjayakan program ringankan badan 2011...

Kenapa sehingga Jun 2011??? Mane leh nak turun badan gedebush dalam masa sebulan atau seminggu atau sehari..Jadinye , kite letakkan jangka masa pendek adalah 3 bulan..Kalo jangka masa panjang tu hingga akhir tahun ni la..lgpun bulan 8 kan dah pose..so kalo kite start diet awal lagi tu, masa pose lagi senang nak turunkan berat badan...

1 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...