Thursday, March 31, 2011

Delivery of DHia Amni

Thursday, March 31, 2011
21/Mac/2011 ( Isnin )
Semenye bermula daripada citer merendam akar kacip fatimah ..Full story n gambar leh klik kat 2 link ni k.. Gambar menarik akar mengembang dan menguncup..Masa solat maghrib, rase sakit sgt pinggang kat umah mokteh..dok kat ruang tamu tu, rase macam ade contraction..mata pun melilau tgk jam..ye la, lain macam je rase sakit..cuma petang masa follow up check up kan baru buka 1.5cm je..so rilek je la kan..ma, mokteh ngan mok we seme cakap muka aku merah macam dah nak bersalin..pastu muka mmg muka tahan sakit la..bole lagi turun tangga umah mokteh setinggi 4 tingkat tu..

sampai umah pkl 11.30 mlm tu tgk bunga kacip fatimah sudah mengembang tp bahgian tgh masih kuncup..argh., sudah..dah nak tiba masa ke..tp sakit takde la acapkali ni..lepas isyak, tdo..Mr. N tanye gak, ade rase sakit tak..dalam ati sudah bersedia ni utk ke spital..

22/Mac/2011
bermula la episod baru...sampai ke subuh tu aku terjaga setiap sejam sbb rase sakit sangat..dlm pkl 6.45, sembahyang subuh n baring semula sbb ujan kat luar..mula pkl 7 pg tu, aku rase sakit every 10minutes..mmg berkeriut la muka..dlm pkl 8, tgk ujan dah berenti..so ajak Mr. N pegi eksesais jalan2 keliling taman perumahan..lepas mandi tu tetiba aku perasan ade bloody show..ape lagi, menjerit la panggil Mr. N..

5 comments

Sunday, March 27, 2011

Hajimemashite...Dhia Amni Desu....

Sunday, March 27, 2011
 Hello world..It's me after 6 days overdue..Fresh from the oven

Amni-chan - 5 days old..My auntie said I have a sexy lips
 
Dhia Amni Binti Nazree ( Amni)
Dhia : sinaran , Amni : Ketenanganku, Keamananku
D.O.B : 22.03.2011
Time : 4.01 pm
P.O B : Darul Ehsan Medical Ehsan ( DEMC )
Normal delivery


1 comments

Akar kacip fatimah dan bersalin part 2.


 Pkl 1.30 tgh hari 21.3.11 - akar yg telah dibersihkan direndam...


PKl 2.30 ptg 21.3.11 - Akar di bahgian luar mula mengembang..sgt teruja sbb dlm masa sejam sudah ade perkembangan..ni sebelum kua umah utk follow up check up setelah 5 hari overdue
 Pkl 11.30 mlm 21.3.11 - akar lebih kembang daripada petang nya tp bahgian tgh tidak kembang sepenuhnya..bagitau kat mak ucu n mak..derang cakap tunggu je sbb ade bahgian yg tak kembang lagi..masa ni aku dah rase contraction bermula daripada lepas maghrib kat umah mokteh..contraction dtg setiap sejam..mandi2 n tdo..



 Pkl 8.00 pagi 22.3.11 - Akar yg kuncup pada hari semalam telah kembang sepenuhnya..n masa ni aku tgh bersiap sedia utk ke hospital sbb sudah turun darah....jeng..jeng..jeng..



pkl 9.10 pm 27.3.11 - akar yg mengembang tgh kuncup semula....

Jadinye, boleh la dianggap yg proses pengembangan akar ni boleh dijadikan mcm penanda samada kita dah nak bersalin atau tak..fakta daripada segi saintifik tu tak dapat la nak dipastikan....aku lak yg mcm teruja sbb mcm wat eksperimen..dah la 1st time dgr n try pastu seolah2 mcm positive je result die.....

adakah sy bersalin selepas akar ini kembang??? nantikan entry seterusnya.....












4 comments

Monday, March 21, 2011

SUdah bersalin ke??? Kaitan kacip fatimah dan bersalin???

Monday, March 21, 2011
Pada tanggal 21/Mac/2011, sy mengisythiharkan yg SAYA BELUM BERSALIN LAGI..

ramai kengkawan yg sms, yg tpon tanye dah bersalin ke tak..disebabkan sudah bercuti sejak minggu lepas jadinye internet connection is limited..lagi2 kat area puncak alam yg kena berebut2 dgn student uitm yg beriban2 akses guna broadband..camne nak wat online shop kalo tenet takde kat umah lagi ni..sgt susah ati..

tadi check up kat DEMC..rabu ni lak appointment kat klinik desa..my vagina dilated to 1.5 cm from 1cm after 5 days..bak kata doktor norl**n "OKLAH TU, ADE PERUBAHAN"..masa doktor seluk tp tak sakit tu, dr cakap "sy stretch sikit otot2 area pintu rahim ni so cepat sikit buka"..igaito itakunai wa..ape2 pun minggu ni adalah penentuan..katakan sampai khamis baby tak kua juga, so jumaat akan admit utk dipaksa kua atau lebih senang ckp kena induce la..masukkan ubat utk percepatkan contraction..m..ni la kata bahgian masing2 kan, mungkin aku lambat buka jalan tapi masa melahirkan tu, insya Allah dipermudahkan..aminnnn...


4 comments

Friday, March 18, 2011

Baby main Cak-cak

Friday, March 18, 2011
Pkl 1030 pg, aku mula mengemas umah..turun naik tangga sebagai salah satu usaha utk mempercepatkan kelahiran baby dlm perut..pkl 12, mula rase perut memulas yg teramat..rilek je sbb dah banyak kali macam tu tp mata perhatikan jam..eh, perut menegang setiap 30 minit sampai la dalam pkl 3 ptg..lepas tu masa semakin rapat dlm 20 minit so dlm pkl 415 ajak Mr. N pegi ke DEMC..nak jalan pun sakit gile n rase mcm perut ditarik2..wpun takde blood show, aku amik keputusan pegi spital gak..
 
ondaway ke spital, dah kurang rase sakit tp contraction masih dtg..nak panjat lif ke tingkat 2 tu pun rase menyiksakan..masuk labor room n nurse pasangkan CTG scan tuk monitor baby heartbeat n contraction..wallau..dlm pkl 5 mcm tu rase sakit berkurang..nurse check laluan masih 1cm n just ade 1 contraction..apakah rase sakit yg aku rase tadi..baby main cak-cak ke ngan mama ni...aku ckp takmo admit so nurse check ngan dr n dr benarkan aku balik..alhamdulillah..takmo dok hospital sbb mesti nanti kena seluk 2-3 jam sekali..sakit la..mcm menyerah diri..
 
so skang aku kat umah..tgh menunggu..lepas ni selagi takde blood show ataupun air ketuban pecah..mmg aku tak pegi la spital..tunggu je la sampai next appointment isnin ni..lepas 2 ari, masih 1cm..ni tak cukup berjalan lagi ni..mmg akan aku naik turun tangga umah aku ni..agaknye banyak sgt bergerak sampai aku sakit perut memulas kot..lgpun semalam ade lendir putih mcm telur putih kua cuma tak banyak..
 
baby, takmo la main cak-cak macam ni..mama susah ati..papa pun susah ati tau..

5 comments

Thursday, March 17, 2011

Breastfeeding Day @ Scriptory Box 13/March/2011

Thursday, March 17, 2011
Very cute cupcake from tika?? Couldn't remember the name..But the taste was so yummy!!!!!
Pn Farah Farhan from Sarakids in action..Our main speaker of the day

4 comments

Wednesday, March 16, 2011

Quick update

Wednesday, March 16, 2011
Ari ni adalah due date tp belum bersalin lagi...check up kat DEMC n diseluk tpkan xde sakit pun..org ckp kena seluk adalah sesuatu yg menyakitkan..alhamdulillah,lembut je dr norleen seperti biase la kan...jeng jeng jeng..1cm dilated..sib baik jalan dah buka kalo x,jenuh la nak menunggu...dr Kate mungkin Akan ade bleeding n lead to labor sign..

dr bagi masa sampai isnin depan..instinct kata baby insya Allah kua ari jumaat ni..suka Ati je kan tp mmg Dari last week dok pesan kat bb mcm tu..btw,td gi survey hospital sg buloh..hospital baru,staff pun ok je bile ditanye tp yg tak best suami xleh masuk kecuali normal n xde komplikasi..m,camne ni baby..nak la mr.N ade same masa deliver baby...

1 comments

Saturday, March 12, 2011

Pencarian keja baru?????

Saturday, March 12, 2011
Dalam beberapa hari lagi, insya Allah akan melahirkan baby sy...dan kena la mula berpkir tentang perancangan selepas baby keluar, abis berpantang kan...

Ari ni ajak Mr. N pegi teman utk register ngan salah satu agensi cari keje yg mmg sinonim ngan budak2 grad jepun ni..dah 3 tahun keje n balik msia, baru sibuk nak mendaftar..hahahha..sgt ketinggalan zaman atau sebenarnye rase takde keperluan lagi..

senang je..korang leh access ke website "BO Agency" utk tgk keterangan lebih lanjut..disebabkan aku maleh la nak go tru job bank tu, so anta e-mail direct ke email add utk foreign language speaker n cc tu general email "BO Agency"..hasilnya, dalam hari yg sama kalo anta siang la, akan menerima panggilan tepon utk tetapkan tarikh utk korang register kat "BO Agency"...


1 comments

Friday, March 11, 2011

Bertukar kulit blog...

Friday, March 11, 2011
Alhamdulillah...usaha selama dua hari sejak entry tensi ditulih telah berjaya...rasenye lebih 2 tahun kot tak mentelaah html source utk pahamkan coding utk blog theme..m,pahamke ape yg aku cakap ni..sebenarnye, korang leh tgk bahsa html website anda..masa blajar dulu, ade la blajar basic command utk wat website..n sejak tu slalu gak la menggodek html asal utk ubah suai ikut cita rasa sendiri..masa mula2 tulih blog tahun 2004<--lamanye dah tulih blog sebenarnye, still guna classic template..so mmg senang la nak ubah suai..skang ni blogspot semakin menyenangkan pengguna sbb korang leh install ape2 widget dgn one click..ni sebenarnye blog ke 2..blog pertama tu kutamatkan selepas grad master..



3 comments

Wednesday, March 9, 2011

Saya mahu kongsi cara kuruskan badan secara sihat dari blog miss-amethyst

Wednesday, March 9, 2011
Mesti org baca entry ni cakap saje je wat entry utk menjadikan blog sendiri terkenal melalui MSK..bukan itu la niat daku sebenarnye..dah lama sebenarnye niat di hati nak wat satu special blog utk kongsi ngan kengkawan cara kuruskan diet secara sihat TETAPI masih tidak berkesempatan..

Kenapa susah-susah nak kongsi lak kan..biarlah org nak wat cara ape pun utk kuruskan badan...

1. Orang Malaysia ni suka sangat wat "crush diet"
Bila dah terasa badan berat, kite pun mula la excited nak turunkan badan TAPi yg jadi masalahnye, tekad tu takde..takat cakap kat mulut je nak kurus la tp usaha tak mau..Lepas tu berharap untuk turunkan 10kg dalam sekelip mata sedangkan masa sendiri menternak badan sampai naik berpikul2 kilo beras tu takde lak kisah..So, hentikan wat "crush diet"..kalo anda amik masa mungkin more than 5 years to gain current weight, why not you try to lose ur weight in 1 years not in 1 day or 1 week or 1 month..Percaya lah..orang yg wat "crush diet" la akan naik berat 2 kali ganda dari berat yg berjaya diturunkan...



9 comments

Tuesday, March 8, 2011

tensi................

Tuesday, March 8, 2011
menyampahnye pakai blogger template default ni..
tak reti nak edit bile nak ikut selera sendiri...
uuwuauwuauwa....

ni nak cari template sendiri..yg senang aku paham..
takat bahsa HTML mudah2 tu, senang la aku nak paham..
ni dah terlampau advance jadi tak reti nak edit..
sebab tu la dulu aku tak pakai yg default ni wpun banyak gile widget2 yg menarik...

nak gak install nuffnang ke affiliate ke...

uwuauwuauwa....

2 comments

Friday, March 4, 2011

nak menulih tapi...........

Friday, March 4, 2011
nak menulih tp takde idea..mcm mane ek??

cuma skang tgh bpkir bile nak mula cuti..EDD 16.3..patut ke amik cuti sebelum tu atau sampai ari nak bersalin baru cuti..

oohhh..baru teringat..dari semalam nak tepek statement ni kat sini..

SKANG TGH SARAT MENGANDUNG 9 BULAN TP TERASA ADE BENTUK PINGGANG..TUNJUK KAT MR. N DIE PUN SETUJU TAU AKU ADE PINGGANG..IDAK LA STRAIGHT CUT TERUS..SEKSI UUU...HEHHEHEHEHE..SAPE NAK ADE CUTTING MASA MENGANDUNG TU, AMIK LA HERBALIFE..

k..tak tau nak melalut ape..insya Allah isnin depan ade new entry kalo tak bersalin lagi..instinct cakap bersalin lagi seminggu.lebih kurang EDD la..so weekend ni nak pasang katil baby...

sape nak vote utk hospital aku bersalin ?? DEMC atau Hospital Sg. Buloh..patut wat satu entry la pasal ni..

3 comments

Thursday, March 3, 2011

38 weeks..tik tok..tik tok..

Thursday, March 3, 2011
Dah masuk 38 minggu..kejap nye...sudah terasa aura untuk keluarkan si kecik ni daripada alam perut..
  • semalam check up kat DEMC..CTG ok..dalam 15 minit, 3 kali baby tendang..doktor cakap baby aktif n sudah matang..
  • berat maintain kat tangga 85kg<--rekod tu dlm hidup..naik 20kg tu..alhamdulillah berat baby naik 400g kepada 2.5kg..doktor target berat baby dalam 2.8-3.0kg masa deliver nanti..idak la besar sgt..sedang-sedang saja saiznya..
  • statement doktor yg menakutkan : next appointment 16mac tu pun kalo tak deliver lagi..masa tu, wat CTG pastu doktor check laluan a.k.a kena seluk..pastu bagi tempoh seminggu before induce..
  • btw, baby dah back to normal position..alhamdulillah..saje je main cak-cak ngan mama die..
  • masa scan baby, doktor tu pegang perut bahgian atas pastu die cakap get ready dlm 2 minggu ni..bile2 masa leh bersalin..menakutkan sungguh..
  • pinggang sudah ade rase sakit sikit2..baby pun dah sentiasa mengeras cuma takde discharge je..ke ade tp aku tak perasan ek??kalo discharge cam lendir putih tu kire tanda ke atau kena ade darah sikit ek?? sudah kompius..
  • lagi satu, nurse kat klinik kesihatan ckp perut aku kecik..ish, dah terasa berat nak nak bawak perut leh die kata kecik..
  • darah tinggi tadak, kencing manis pun tadak..

baby,baby..baby nak bersalin kat mane?? DEMC ke Hospital Sg Buloh ni??boleh tak dah nak bersalin pun tak decide nak bersalin mane lagi...hehehhehehe....

beg baby sudah siap..beg mama die je belum siap..


6 comments

Tuesday, March 1, 2011

sumber tenaga pada 3rd trimester

Tuesday, March 1, 2011
Dah nak sampai penghujung perjalanan 9 bulan 10 hari..tunggu masa je..tik tok tik tok..

Entry ni sy tulih special untuk Genki Momma Arnie sbb sudah berjanji utk tulih testimoni pasal shaklee vits..

ok..sepanjang 3rd trimester ni bermula kandungan sy 7 /8 bulan, sy mula amik shaklee vitamins dan consume herbalife shake utk breakfast..Kenapa saya amik shaklee vitamins yea??? Semuanya bermula lepas saya pegi check up kat Klinik Desa Puncak Alam..Hemoglobin saya rendah daripada standard so dapat la 3-4 jenis vitamin..mula2 amik yg klinik kasi tp masih rendah juga..

Mula la sy check internet nak cari sumber vitamin lain kan..masa tgh bersiar2 kat laman sesawang di internet, sy terjumpa blog genkimomma..abih sy baca seme artikle dan lepas puas hati, sy kontek k.arni..yg wat lagi tertarik sbb ade set vitamin utk berpantang..1st time dgr ni..slalu org lain dok sibuk cakap guna jamu itu ini kan..btw, k.arni ni nihon sotsu juga rupanye...hahha

So k.arni recommend sy amik B-complex ngan Vita-lea utk tingkatkan hemoglobin sy..dari awal mengandung mmg teringin nak amik omega sbb elok utk pertumbuhan otak baby..lepas beremel2an, so sy decide utk beli 4 jenis vitamin seperti gambar di atas..Multivitamin a.k.a vita-lea , B-complex, Vitamin C n Omega Plus..

Masa kat jepun, mmg ari2 amik b-complex n multivitamin tp amalan tu tak berjaya diteruskan masa balik msia..alhamdulillah bila dah mengandung ni, mulakan balik amalan makan vitamin..

Alhamdulillah, berkat amik shaklee vitamin ngan herbalife shake, sy rasa lebih bertenaga dan tak penat sgt banding masa 1st n 2nd trimester..kalo sape tak tau, sy kena alahan sampai la 5 bulan kandungan..so agak penat la nak muntah je kan..sampai Mr. N pun bising sbb dah ujung2 mengandung ni bila weekend je berjalan je kejenya..kaki pun takde bengkak2<--tak tau ade kaitan ngan amik vitamin ke tak..Hemoglobin saya pun dah OK..takyah la kena check darah tiap kali pegi klinik desa tu..Bila bagitau dekat Mr. N, die cakap la nape tak amik dari awal2 mengandung..m..tu akan diusahakan bila ade rezeki anak kedua..

kalo vitamin kat dlm botol, kompem la slalu lupa makan kan..so sy telah menyalahgunakan herbalife F1 container ni sebagai vitamin carrier sy..letak siap2 utk seminggu..antara 3 vitamin tu yg paling susah nak telan adalah vita-lea (warna hijau) sbb saiznya agak besar, dah separuh botol air sy minum baru berjaya telan.. B-complex (warna kuning) - Vitamin C(Warna coklat2 gitu)

kesimpulannya : sy sgt suka 3rd trimester pregnancy daripada awal mengandung dulu..rasenye awal2 tu lagi teruk dgn alahan lagi pastu sakit2 pinggang la..skang ni wallau, takde lak sakit2 pinggang..pelik2...

TERIMA KASIH SAYA PADA SHAKLEE VITAMIN DAN HERBALIFE SHAKE ♪♪♪...plan untuk berpantang, kite citer entry lain..


5 comments

Saya mahu ilmu penyusuan anak daripada blog sarakids.com

First time nak join GA contest ni..tuptup terus try big prize..mane tau ade rezeki baby pertama dlm perut ni..ye la, anak-anak skang kan dah jadi baby IT..

Kenapa saya pilih tajuk di atas?? Ala-ala biase je bunyi je kan..

Skang ni saya tgh menghitung hari sahaja..berdebar2 tunggu si kecik ni kua daripada alam perut sy ke alam dunia..Saya ngan suami mmg berniat untuk bagi susu cap gantung pada baby kami sbb masa kecik2 kami pun minum susu ibu kami juga..Tapi yg saya perasan dalam tempoh sy membesar sampai la saya berkahwin, penyusuan susu formula kepada anak2 seolah2 menjadi satu perkara biasa..pelik bin ajaib..

Macam-macam alasan yang sy dengar :
1. Susu ibu tak cukup la..
2. Susu tak nak keluar la..
3. Malu la nak susukan anak di khalayak ramai..
4. Keje gaji besar.Takkan la takde duit nak beli susu anak..

Bila saya sendiri dah berkahwin dan mengandung, azam untuk susukan anak sendiri makin kuat..tambahan sy rase generasi muda skang sudah terbuka fikiran dan adalah satu perkara yang membanggakan bila berjaya menyusukan anak sendiri..

Yang paling penting, saya perlu siapkan diri dengan ilmu penyusuan anak..ada antara makcik2 saya tidak berjaya susukan anak mereka selepas kembali bekerja..mungkin tak boleh salahkan mereka sbb zaman tu orang masih tak tau macam nak sediakan EBM( Expressed Breast Milk)..saya suka pergi ke blog sarakids.com sbb banyak ilmu yg saya dapat terutama tentang penyimpanan EBM dan cara untuk kendalikan susu ibu..cuma sampai skang tak sampai lagi hajat nak ikut breastfeeding class kat sarakids.com..kalo saya tak meletup lagi dalam tempoh dua minggu ni, berhajat nak jenguk kedai sarakids kat TTDI Jaya tu..

Saya paling tidak boleh lupa kata-kata daripada Pn Jasmin masa saya hadiri antenatal class kat DEMC...

" baliklah pada fitrah..ibu kambing susukan anak kambing, ibu lembu susukan anak lembu.Jadinya MANUSIA KENALAH SUSUKAN ANAK MANUSIA..takkan IBU LEMBU SUSUKAN ANAK MANUSIA"

Internet pun dah ade skang..tak susah untuk kita cari ilmu breastfeed ni..kalo dapat Ipad nanti lagi la senang sy nak surf blog sarakids.com..touch sana sini sahja..skang sakit mata tgk tru iphone..hehehe

Saya kena blajar banyak lagi sbb baru ambil ilmu sahja belum dipraktikkan..mungkin puan sarakids terkejut tetiba sy tepon sbb nak dapatkan petua2 sepatutnye...

Suami pun semangat dengar citer pasal penyusuan anak masa antenatal class..Dia cakap tak nak bagi susu formula sbb nanti anak jadi gemuk dan obesiti..

Kita pun sedia maklum kan yang susu ibu adalah yang terbaik di dunia, barulah diikuti dengan susu kambing..susu lembu tu tak silap no 4..hehehhe...

Ni dah melalut ke mana2 ntah...oklah..sbg penutup :

“Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

4 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...