Friday, February 25, 2011

False labor or True Labor Contractions???

Friday, February 25, 2011
Braxton Hicks or True Labor Contractions?
Before "true" labor begins, you may have "false" labor pains, also known as Braxton Hicks contractions. These irregular uterine contractions are perfectly normal and may start to occur as early as the second trimester, although they are more common during the third trimester of pregnancy. They are your body's way of getting ready for the "real thing."

What Do Braxton Hicks Contractions Feel Like?
Braxton Hicks contractions can be described as tightening in the abdomen that comes and goes. These contractions are typically not painful and do not occur at regular intervals. They do not get closer together, do not increase with walking, do not increase in how long they last, and do not feel stronger over time as they do when you are in true labor.

What Do True Labor Contractions Feel Like?
The way a true labor contraction feels is different for each woman and may feel different from one pregnancy to the next. Labor contractions cause discomfort or a dull ache in your back and/or lower abdomen, along with pressure in the pelvis. Some women may also feel pain in their sides and thighs. Some women describe contractions as strong menstrual cramps, while others describe them as strong waves that feel like diarrhea cramps.

How Do I Know When Contractions Indicate I Am in True Labor?
To figure out if the contractions you are feeling are the real thing and you're going into labor, ask yourself the following questions.

If you have signs of true labor, contact your health care provider immediately. But if you're unsure, call your health care provider anyway. If you are experiencing any of the following you may be in true labor.

v Contractions (tightening of the muscles in the uterus which cause discomfort or a dull ache in the lower abdomen) every 10 minutes or more than five contractions in an hour.
v Regular tightening or pain in your back or lower abdomen.
v Pressure in the pelvis or vagina.
v Menstrual-like cramps.
v Bleeding.
v Fluid leak.
v Flu-like symptoms such as nausea, vomiting, or diarrhea.

In contrast, if you are having Braxton Hicks contractions, you really don't need to do anything unless they are causing you discomfort. If they are making you uncomfortable try the following:

v Take a walk. False labor contractions often stop when you change position or get up and walk.
v Get some sleep or rest.
v Relax.
v Drink water, juice, or herbal tea.
v Eat a snack or small meal.
v Get a massage.

I Sometimes Have Pain on the Side of My Stomach. Is This True Labor?
Probably not. Sharp, shooting pains on either side of your abdomen (called round ligament pain) that travel into the groin may result from stretching ligaments that support your growing uterus.
To ease the discomfort in your sides:


v Try changing your position or activity.
v Make sure you are drinking enough fluids (at least 6 to 8 glasses of water, juice, or milk per day).
v Try to rest.

I Am Afraid to Keep Bothering My Health Care Provider With "False Alarms." When Should I Call My Health Care Provider?
Your health care provider is available any time to answer your questions and to ease your concerns about whether or not your contractions are signs of true or false labor. Don't be afraid to call your provider if you are not sure what it is you are feeling. He or she may ask you some questions to help determine if you are truly in labor. If there's any question at all, it's better to be evaluated by your health care provider.
It is essential to call your health care provider at any time if you have:

v Any vaginal bleeding.
v Continuous leaking of fluid or wetness, or if your water breaks (can be felt as a "gushing" of fluid).
v Strong contractions every 5 minutes for an hour.
v Contractions that you are unable to "walk through."
v A noticeable change in your baby's movement or if you feel less than 10 movements every two hours.
v Any symptoms of contractions if you are not yet 37 weeks.

Source : http://www.webmd.com/baby/guide/true-false-labor

/////////////

Kesimpulannye : Aku mengalami Braxton Hicks Contractions..hehehhe..jadual kat atas tu sgt membantu dlm nak paham antara false labor ngan true labor..baby tgh nak main cakcak lagi ngan mama die..hehehhe


48 comments

Wednesday, February 23, 2011

Tak sampai 2 minggu je lagi......

Wednesday, February 23, 2011
Sekarang mengalami tahap kekeliruan ttg tarikh EDD (expected date of delivery)..

EDD 1st scan : 17th March 2011
EDD Klinik Kesihatan : 14th March 2011
EDD DEMC : 27th March 2011 ( based on regular ultrasound scan)

So nak ikut tarikh mane satu ni?? Serius sgt kompius..

Semalam pegi KK, nurse cakap sudah masuk 37weeks n aku dah kena pack barang2 masuk dlm beg..bersedia untuk bersalin la..barang dah ade tp berada di luar beg..

lepas balik tu, aku rase perut mula menegang n kendur but in irregular frequent..selagi tanda2 bersalin tarak, idaklah aku nak serah diri ke hospital..baju2 baby, kain lampin, blanket pun baru basuh malam tadi..mesti jiran aku ingat aku dah bersalin..hehehhehe...

Alhamdulillah masa check up semalam, kepala baby dah turun ke bawah tp ade peluang nak songsang balik..harap2 baby dengar kata dok je kat laluan yg sebenar..

Masih gagahkan diri memandu ke tempat keje tp aku perasan bile lama sgt pegang stereng kete tu, tgn mula terasa kebas..pastu pagi tadi pun dua kali rase perut memulas mcm nak membuang tp takde la pulak kua ape2..hehehe..

Mokteh ckp kalo rase perut bahgian atas tu boleh letak 3-4jari, maknenye baby dah turun n dah dekat masa bersalin..setakat ni aku rase penuh je lagi..siap berdoa, jangan la baby lahir bulan ni..ade banyak lagi barang nak beli ni..

Pending items :
1. Breastpump - Medela Swing
2. Babycot - dah jumpa yg berkenan
3. Cloth Diapers - tinggal nak place order je..dah survey website berkenaan
4. Nursing bra - Fabulous mom
5. Cooler bag set - Autumz or moms little one
6. Milk storage liner/bottle - menambah koleksi

Btw, nak ikut yg mane ek??? Kalo anggap lagi 2 minggu nak bersalin kire ok la kan..hehehhe

Aku dah print out artikel "tanda-tanda bersalin" nak bagi kat Mr. N..geram tau bile aku sakit belakang die ckp sbb aku gi wat keje2 umah..ni kalo aku betul2 sakit nak bersalin, ditambah masa tu tgh tdo lena, mesti susah gile nak kejut die..

1 comments

Monday, February 21, 2011

• Kenapa wanita selepas melahirkan anak akan menjadi gemuk?

Monday, February 21, 2011
Fakta menarik untuk renungan semua dan peringatan untuk diri aku juga...

Ada beberapa sebab mengapa wanita selepas melahirkan anak menjadi gemuk.

Wanita semasa hamil akan meningkat berat badan secara semula jadi.

Ini adalah kerana semasa hamil terjadinya perubahan hormon yang menyebabkan badan mengumpul lemak dan air.

Lemak yang dikumpulkan ini akan digunakan untuk membuat susu ibu selepas melahirkan anak.

Salah satu sebab mengapa wanita menjadi gemuk selepas melahirkan anak ialah kerana tidak menyusukan anak dengan susu ibu.

Jika wanita tidak menyusu, lemak yang disimpan semasa hamil tidak akan digunakan untuk membuat susu dan akan terus terkumpul di dalam badan.

Sebab kedua ialah mungkin wanita selepas melahirkan anak tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang dan tidak meningkatkan aktiviti fizikalnya.

Sumber rujukan : http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/template3.jsp?showMe=44

Peringatan untuk ibu-ibu yang baru atau akan melahirkan anak :

Susukan lah anak anda dengan susu ibu..
Kalo kita yakin, susu akan keluar secara semulajadi..
Susu badan kita ni pun macam kilang yang perlu sentiasa dijalankan untuk lebih produktif..
Badan akan dapat isyarat yang baby perlukan susu, so susu akan terhasil secara semulajadi..
Sebab tu pakar laktasi cakap, milk supply is based on demand..
Kalo dah awal2 give up, macam mane kilang nak bekerja hasilkan susu badan..
Yang paling penting...ingat fakta di atas..
Kalo tak perah susu tu keluar, lemak semasa hamil akan tersimpan..so scary..

0 comments

Friday, February 18, 2011

35 weeks check up

Friday, February 18, 2011
Semalam gi check up kat DEMC..
  • berat badan ibunye mmg la naik kan...
  • berat baby pun naik dari 1.3kg ke 2.1 kg..ni dalam sebulan tau..doktor kata kire normal..
  • tekanan darah dan kencing normal..takde tanda2 darah tinggi atau kencing manis
  • yg tak bestnye satu je..BABY KU SONGSANG..bile masa la pulak kepala baby naik ke atas ni..last check up kat DEMC ngan Klinik Desa pun kepala kat bawah..masa balik kg kelate ari tu pun bidan check kat bawah..siap dah dok kat laluan lagi..ahad baru ni ( 13/Feb), mok su (mak kepada makcik Mr. N) check kepala bayi pun kat bawah..adui...risau dibuatnye..
  • ape perlu dibuat ??? banyakkan berdoa..tgh cari doa darul syifa untuk bayi songsang..sape ade sila kongsi k..
  • doktor kata tunggu sampai 37 minggu sbb bayi masih boleh berpusing sampai tempoh tu..
  • ruang dalam perut tu besar lagi kot yang boleh wat bayi berpusing..*sigh*
  • skang slalu cakap kat baby, pusing la balik yea..takmo kua ikut tingkap..sian kat mama ni..

1 comments

Thursday, February 17, 2011

Apakah rangka badan anda??

Thursday, February 17, 2011
Kita sering mendengar ada orang berkata yang "saya berangka besar" atau " saya berangka kecil" tetapi adakah anda tahu bagaimana untuk menentukan rangka badan anda. Mengetahui jenis rangka badan sendiri adalah penting supaya kita dapat menentukan berat badan yang sesuai dengan tubuh kita.

Rangka badan
Rangka badan kita boleh dikategorikan kepada 3 kategori iaitu kecil , sederhana, dan besar. Tentukan rangka badan anda menggunakan kaedah di bawah.

1. Mengukur saiz pergelangan tangan. Cara paling mudah
- Gunakan tali pengukur dan ukur pergelangan tangan di bahagian paling kecil. Bandingkan dengan jadual di bawah untuk mendapatkan saiz badan.



Sumber : http://www.healthcentral.com/diet-exercise/ideal-body-weight-7181-146.html


Saiz pergelangan tangan vs rangka badan untuk wanita
Saiz pergelangan tangan vs rangka badan untuk lelaki


2. Mengukur saiz siku. Cara ini agak susah tapi lebih tepat.
2.1 Berdiri tegak dan luruskan tangan selari dengan lantai.
2.2 Bengkokkan tangan 90 darjah dan pastikan genggaman tangan ke arah muka anda.
2.3 Gunakan ibu jari dan jari telunjuk sebagai pengukur dan ukur di bahagian paling kecik pada siku anda.
2.4 Ambil ukuran tersebut dengan tali pengukur dan bandingkan dengan jadual di bawah.

Jadual saiz siku untuk badan sederhana


* Jika ukuran saiz lebih kecil daripada jadual di atas, anda dikategorikan berbadan kecil
* * Jika ukuran saiz lebih besar daripada jadual di atas, anda dikategorikan berbadan besar

Sumber rujukan : http://www.1is2fat.com/body_frame.html

Jika anda masih tidak faham, hubungi saya di tutyrahiza@gmail.com / 012-7383040 untuk keterangan lanjut.


0 comments

Adakah berat badan anda sesuai dengan ketinggian??

Memandangkan skang tengah sibuk nak guide kengkawan yg berminat nak amik herbalife, so sy sejak minggu lepas menyibukkan diri untuk tulih 1-2 artikle tentang weight management..kalo nak cari artikle dlm english tu sgt senang sbb cuma perlu jumpa pakcik google je tp sy merajinkan diri tulih dalam bahsa melayu yg kekadang rase macam pelik lak bunyinye...

Ok..kat sini nak kongsi satu artikle berkaitan "berat ideal yg sesuai dgn tinggi anda"..sy just copy & paste je la yea..sape nak pdf file nye sila la email ke sy..tgh berkira2 utk wat satu blog lain tp tak berkesempatan lagi...

Apakah berat badan ideal anda???
Berat badan ideal untuk seseorang adalah berbeza walaupun mempunyai tinggi yang sama. Dua perkara yang perlu anda tahu sebelum menentukan berat badan ideal adalah rangka badan dan tinggi anda.Jika anda tidak pasti dengan rangka badan anda, sila rujuk kepada risalah " Apakah rangka badan anda??".

Berat ideal vs Tinggi
Setelah mengetahui rangka badan anda, gunakan jadual di bawah untuk mendapatkan berat ideal anda. Berat ideal seseorang terletak pada BMI 18.5 -24.9 .


Jadual berat badan ideal berdasarkan tinggi dan BMI untuk wanita

* Tambahkan 10kg untuk mengetahui berat badan ideal bagi lelaki

Kesimpulannya, berat ideal individu tu berbeza mengikut ketinggian dan juga rangka badan..Jika anda dalam proses menurunkan berat badan, pastikan target anda tu bersesuaian dgn badan supaya hasilnya memuaskan hati...Kalau tinggi anda tiada dalam jadual, boleh hubungi saya di tutyrahiza@gmail.com / 012-7383040 untuk mengetahui berat ideal anda...

Sila baca entry berkenaan "Apakah rangka badan anda??" sebelum dapat tentukan berat ideal anda..


0 comments

Monday, February 14, 2011

alamak...sudah 35 minggu

Monday, February 14, 2011
  • terasa sgt perut dah berat dan malas nak bawak badan
  • kaki mula sakit bile lama sgt berdiri..water retention???
  • pinggang pun sudah mula sakit..
  • patutnye bb sudah tetap kedudukan tp masih gerak2 dgn aktifnye menyebabkan 3 kali makcik Mr. N urut perut aku utk betulkan kedudukan bb..sian die kena pusing2..
  • seme org cakap aku dah kembang..sedih2..takpe la utk bb kesayangan
  • skang malas sungguh nak bangun pagi dan susah lak utk tdo malam..jgn nanti bb mcm ni sudah..sendiri gak yg susah..hehehe
  • org yg tgk aku seme ckp yg aku dah sarat..tp nape sendiri tak rase pun yea..
  • masih drive sendiri pegi keje..masuk march kot suh Mr. N drive gi keje..

0 comments

Friday, February 11, 2011

Kenapa nak kuruskan badan?????

Friday, February 11, 2011
kenapa susah payah nak diet untuk kuruskan yea??

ade org akan jawab " apa salahnye gemuk kalo badan sihat??"<--ni statement org yg nak sedapkan ati je sebenanye..bole ke anggap org yg gemuk tu sihat??mungkin skang ni takde tanda2 sakit tp bile anda obesiti (gemuk) akan ade banyak sekali pakej penyakit yg akan dtg bile2 masa tanpa disedari..

untuk soalan di atas..ni antara sebab nape aku nak kurus
  1. Badan rase penat n berat untuk bawak sbb lebih banyak tenaga diperlukan untuk berjalan..buat keje sikit pun penat, berjalan sikit pun penat..lama2 akan jadi pemalas

  2. Takkan nak wat new collection ke XXL sized daripada XL sized..Makin besar size baju tu makin susah la nak beli baju yg comel2 dan menarik..Kebanyakan kedai kat malaysia ni jual baju antara M n L sized..

  3. Tensi bile gi shopping baju sbb takleh beli yg ready made..kalo ade pun, sgt la tak menarik..

  4. Org lelaki kat Malaysia ni pandang semacam kalo badan kite sihat sgt..Sihat dlm makna tembam n gemok..

  5. Paling utama : Aku taknak ade diabetes sbb ade family history..

Sesape yg nak berdiet tu, sila kuruskan diri anda untuk kepentingan diri sendiri..Jangan nak kurus sebab org lain..Kalo anda berdiet untuk org lain, sy boleh jamin 100% yg diet tu takkan berjaya sbb bile dah capai target, nanti anda akan lupa diri dan boleh rebound..TAPI KALO DIET UNTUK DIRI SENDIRI, ANDA AKAN LEBIH SAYANGKAN DIRI ANDA DAN TAK MAHU UNTUK KEMBALI KEPADA BERAT LAMA ANDA..

satu perkara, jangan taksub utk kuruskan berat badan dalam sekelip mata atau drastik sbb badan kite perlu sesuaikan masa dgn perubahan badan..sy galakkan utk kengkawan supaya turunkan berat badan slowly sambil ubah serba sedikit cara hidup n pemakanan anda..pahamkan kenapa anda nak kuruskan badan dan letak target dlm diri sendiri..sy sendiri pun turunkan 18kg dalam masa setahun..jangan cepat melatah bile tak berjaya turunkan berat sgt masa bulan pertama kerana anda mungkin hilang inci dahulu baru turun berat..

Macam mane nak letak target tu:

  1. Boleh tulih besar2 n tampal dlm bilik ke atau tempat yg senang nampak utk jadi reminder

  2. Beli baju / sua yg 1-2 size lebih kecik dari size skang dan gantung depan mata..

  3. Setkan satu target untuk bape lama nak turunkan berat badan

Pesanan sy :

Bukan mudah untuk turunkan berat badan kalo takde disiplin dan tekad yg kuat..Untuk ape jenis diet sekalipun, tu adalah kunci kejayaan..Ikut peraturan dan jangan ikutkan sgt nafsu makan..Learn to control your appetite..Badan kite perlu diajar untuk sesuaikan diri..Sama macam bile bulan Ramadhan..Minggu pertama tu kite rase susah sgt nak puasa tapi bile dah masuk minggu ke 2, boleh pulak dan senang je..KENAPA BEGITU?? tu sebab dah set kat otak kite untuk berpuasa..sama la ngan diet ni juga..

Pilih diet yg sesuai dgn diri sendiri dan dapatkan panduan dari org yg berpengalaman..Buat masa ini, sy pilih untuk ambil herbalife sebagai booster diet sy..Saya cakap BIG NO utk diet without nasi sbb sy pernah buat selama 2 bulan dan terasa seksanya...Kalo anda stress ngan diet anda, maknenye cara diet yg sedang anda lakukan itu tak sesuai ngan anda...berenti kan sahja sbb tak berbaloi..

Kalo berminat untuk amik herbalife, boleh kontek sy di tutyrahiza@gmail.com atau sms 012-7383040 ...kalo rase nak dapatkan tips2 untuk kurus pun boleh kontek..takde masalah..kite share ilmu untuk gaya hidup yg lebih sihat..sekian..


0 comments

Thursday, February 10, 2011

Lunch @ Pasta Zanmai, Subang Empire

Thursday, February 10, 2011
Ari ni buka beg duit, nampak ade pasta zanmai punye voucher RM20..tarikh luput 28.Feb..Apa lagi, tgh ari memanjangkan kaki ke Subang Empire utk makan kat situ..sorang2 je sbb kalo nak tunggu Mr. N mesti lambat leh pegi..lagipun die tgh sibuk skang..tada...ari ni rase terlebih makan sampai perut pun masih rase senak..


Lunch arini..
Mini omelette rice with unagi ( belut)
Mini Crab & Avocado with Sesame Dresing
Maguro (Tuna) Carpaccio Salad
Green Tea Tiramisu
Ditekankan di sini..nampak mcm banyak tp set di atas adalah MINI SIZED..cuma tersilap order la tiramisu tu, tgk menu mcm sedap tp perut sudah kenyang sebenarnye masa tu...nway, puas ati bayar mahal pun sbb makanan sedap...hehehehe..

0 comments

Wednesday, February 9, 2011

Mimpi bersalin?? oh tidak.....

Wednesday, February 9, 2011
Ni mesti dah berjangkit ngan fie**a..

Boleh ke semalam mimpi aku bersalin..ish..ni rasenye penangan ibu2 mengandung seangkatan yg sudah bersalin..Yang kelakar tu tak nampak pun bb kat mane2 cuma aku berada kat DEMC, gynae Dr. Norl**n pun ade..pastu ade 2 org lagi yg aku tak ingat sape..Doctor suh wat excercise kat labor room..yg perasan perut aku dah leper..sampai terlambat aku bangun ari ni..citer kat Mr. N, die cakap patut la lena je tdo..hehehhehe

apsal la sampai terbawak2 ni..setelah dikaji, mesti sbb minggu ni ade 2 org yg aku kenal dah early deliver..
  1. Jiran selang 2 umah..due lagi 2 minggu tp kena operate sbb ade diabetes..
  2. Cik n**a isteri kepada mapl*y, awal almost 20 hari dari EDD..dah la sebelum tu sibuk teringat2 nak tanye bile isteri die deliver..
  3. Cik na* merangkap ejen insurance ku..yg deliver bb 29januari ari tu..

Ditambah lak masa balik kelate ari tu, MIL dok ckp perut aku dah turun mcm tunggu masa nak bersalin je..siap predict aku bersalin bulan 2 ni..oh tidak....ikut EDD ade dlm 6 minggu lagi..cuak aku..

BB lak 2-3 menjak ni mengeras je n pinggang ku rase sakit semalam nak tdo..org ckp bile sakit2 pinggang ni dah nak dekat maknenye...

ish..ish..pesanan untuk bb :

bb jgn kua awal tau..ade 6 minggu lagi..bulan ni mama sibuk sikit..budak baik dgr cakap tau..sabar yea bb...


1 comments

Tuesday, February 8, 2011

Cuti-cuti di kelate..

Tuesday, February 8, 2011

2.2.11

  • pagi pegi check up kat KK puncak alam..dtg pkl 710pg dpt no. 3..alhamdulillah pkl 9 dah settle..
  • dlm 1130 gerak balik ke rantau pjg ikut grik..pkl 530 sampai..kire cepat la tu dlm 6jam tolak masa berenti rehat setengah jam
  • tdo sebab sudah penat..seme adik beradik Mr. N balik..1st time jumpa anak mat wan n isteri, cik Li**a.

3.2.11

  • kenduri kat umah sepupu mr. N..sambut menantu..kat kelate, org pomp yg memasak pastu pagi tu baru mula masak tau..
  • pagi2 org lelaki akan sembelih lembu pastu org pomp masak..majlis makan mula pkl 12pm..sgt hebat kan??
  • abis makan tu terus bergegas ke kenduri abg z*m..tak sempat jumpa kak l**g..
  • gambar abg za* n isteri, zet*y n sy yg sgt boolattt..pengantin lelaki tu doktor..kitorang kenal masa sama2 jalan gi kelan convoy zaman muda remaja dulu..hehehe..

4.2.11

  • MIL a.k.a MA wat kenduri doa selamat utk bb ku..siap panggil bidan lagi utk jamah perut..tak pasti la "jamah perut" ni ape, rasenye mcm lenggang perut kot..mak bidan cek kedudukan bb..kalo tak songsang ke, die akan urut pusingkan..
  • sib baik bb dok baik2 sbb ari sebelumnye mok s* dah pusingkan bb aku yg mungkin tunjuk protes sbb penat jalan jauh..molek je lututnye kat tulang rusuk aku..sakit tu..
  • mak bidan yg MA jemput ni 30 tahun lalu yg menyambut Mr. N..selepas 3o tahun, mak bidan ni yg tolong tengokkan anak Mr. N..kebetulan lak..
  • kat kelate, derang akan wat solat hajat dan doa selamat instead of baca yassin dan doa selamat..so sudah ade sebotol air solat hajat..Mr. N pun kena wat sekali..
  • dah siap2 amik air selusuh..aku amik je la..lgpun mmg tiap2 minggu wat air selusuh sendiri..bole refer to "amalan permudahkan bersalin" entry..maleh nak cari link punye pasal..
  • lepas asar, gi shopping kat pekan rantau pjg yg mmg diketahui umum penuh ngan umat manusia dari ceruk celah mana ntah..beli barang pesanan spt katak besar 2 ekor, toto etc n balik..
  • paling best dapat makan lokcing<--betul ke eja?? ni macam sate ikan yg aku slalu makan masa zaman sek ren dulu..sedap tu..
  • mlm tu tdo awal gile sbb dah penat..

5.2.11

  • pkl 10pg gerak balik..kali ni ikut kuala krai-gua musang..
  • singgah umah pak cu <--pakcik Mr. N..pkl 2.30 gerak balik dan bermula la perjalanan yg pjg gile..kete penuh atas jalan..tensi2..ngan bb yg dok ligat bergerak..
  • dari pekan bentong sampai kat atas karak highway tu pun penuh kete..adussshhhh...
  • Mr. N potong ikut lorong kecemasan dan terima la satu surat cinta dari incik polis..kena bayar tu nanti takleh nak renew road tax..
  • sampai umah dalam 11 mlm..penatnye..kalo ikut grik mesti dah sampai masa maghrib..*sigh*

trip kali ni ok je tapi sedih sbb terpaksa cari nama lain utk bb..seme salah Mr. N yg tak tau nama anak buah sendiri..nak tersentap jantung bile tau nama anak mat W*n adalah DAMIA..uwauuwuauwuauwa.....sian bb, nanti mama cari nama baru yea....

btw, semalam MC..bangun pagi n nampak siling tu berpusing2..nak jalan tegak pun takleh..takut jap kalo kena darah tinggi ke..org cakap dah bape minggu terakhir ni kena ati2 sbb boleh dapat la diabetes ke kencing manis ke..doktor suspect anemia <--kurang darah tp ari tu Hg reading ok je 11.6 ...penat sgt kot...ape2 pun lepas ni tak skip makan vits..


0 comments

Wednesday, February 2, 2011

Chinese New Year 2011

Wednesday, February 2, 2011
skang berada di Rantau Panjang utk cuti raya cina...

update bile sempat la yea...

0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...