Monday, January 31, 2011

Kisah baby dalam perut dan aku.........

Monday, January 31, 2011
  • Orang cakap kalo dah masuk bulan ke 8, maknenye kite dah sarat..alhamdulillah, boleh lagi drive pegi keje n berjalan ke sana sini..
  • BB skang ade habit di mana die suka sgt ligat bergerak dlm perut..mungkin sbb ruang dah sempit kat dlm tu, so setiap gerakan bb mmg akan terasa gile..
  • Walaupun selepas aku makan, bb akan bergerak sampai tegang rase perut..mak ckp kalo bb gerak, maknenye die lapar TAPI kalo dah makan pun masih bergerak, apakah itu???
  • Sampai bulan lepas, aku akan suruh Mr. N cakap ngan bb bile die ligat bergerak..it's work..bb pun dok diam lepas dgr cakap ayahnye..
  • Skang ni, suara ayah die pun dah tak jalan..makin ligat gerak ade la..
  • Perut ku skang mcm tegang 24jam dgn gerakan bb yg tak menentu masa itu..
  • Bile tgk pergerakan bb kat permukaan perut tu mmg rase seronok..tp bile sampai rase sakit, aduiii...
  • Few days ni aku dah nak tdo pkl 12 mlm mcm tu tp bb tak berenti gerak..buka peti ais n makan buah ape yg patut, terus bb senyap..
  • PAgi2 terjaga dgn tendangan bb kat perut..

0 comments

Friday, January 28, 2011

Karnival Karangkraf 2011

Friday, January 28, 2011

Boleh baca tak poster ni??? Sori la yea kalo tak jelas...Kesimpulannye , karnival karangkraf kembali lagi pada tahun ni..memang ditunggu2 sbb aku nak borong majalah Pa&Ma tahun 2010..kat tgn ade dis edition je..nama pun late bloomer..dah ujung2 mengandung baru ade kesedaran nak membaca majalah2 berkaitan..hehehhe..
Maklumat yg perlu anda tahu :
Tarikh karnival : 28, 29,30 Januari 2011
Masa karnival : 9 pagi - 7 malam
Tempat : Karangkraf Mall kat tepi Toyota UMW Seksyen 17..Depan Volvo..
Map : Sila lihat di poster kalo nampak..kalo tak jelas, bole google je "karnival
karangkraf 2011"
Sangat seronok nak pegi beli buku...tahun lepas aku borong novel utk adik aku..tahun ni borong lain la pulak..pegi, jgn tak pegi..harga mmg runtuh..murah gile..........


0 comments

Thursday, January 27, 2011

Herbalife dan saya....

Thursday, January 27, 2011
Dari kiri : botol air 1 liter herbalife, formula 1 container, tea mix 50g, herbalife shaker

Ni adalah barang-barang yang ade atas meja ofis aku selain daripada calendar,telepon ngan monitor komputer..Mungkin ade yang tak tau yang aku mengambil herbalife..Mula-mula tu memang niat untuk kuruskan badan, lama-lama rase untuk jadikan badan lebih sihat dan elakkan penyakit2 yang sinonim ngan rakyat Malaysia ( kencing manis, darah tinggi, obesiti etc)..

Sebenarnye tgh berusaha untuk buat website sendiri berkaitan herbalife..

Fakta-fakta tentang diri aku :
  • Sampai la tahun 2009 (27tahun) mmg berat badan berlebihan..Terkejut tgk gambar sendiri masa kawin sepupu (Jun 2009)..Timbang berat dah sampai 81k
  • Masa kat jepun dah lama bercita-cita nak turunkan berat..Macam-macam produk juga la aku amik tp tak berjaya gak..lagi2 la produk yg melibatkan bancuhan minuman ni mmg aku tak percaya sbb perut aku dijamin lapar..
  • Mac 2007-Jan 2008 : Berjaya pegi gym ari2 dan berat turun sampai 73kg.
  • Balik Msia dengan harapan utk turun berat lagi..TETAPI bebanan keje sebabkan jadual makan tak menentu..Bile sedar2 dah Jun 2009 dan berat lebih 80kg..uwawawaawa...
  • Aku lancarkan program menguruskan badan sendiri bermula Julai 2009 dengan mengambil JDM5..lepas abis 3 kotak utk 2 bulan, berat aku turun ke 75kg..alhamdulillah..
  • Lepas tu jaga je makan n berat slowly turun ke 69kg tp sedih sbb bahgian badan tertentu jadi flabby n rase macam nak kerat je..
  • Mula berminat ngan herbalife lepas k.tim bagi penjelasan mendalam..k.tim ni housemate masa bujang n mmg dah lama die introduce cuma aku je tak amik..so aku mula ngan JDM5 pun sbb kekangan kewangan..
  • ape yg menyebabkan tertarik sbb herbalife ni fungsi die adalah untuk menurunkan berat badan dan juga membentuk badan..jadinye, badan kite akan shaping dan takde lagi bahgian badan yg lembik2..
  • bantuan daripada luar juga perlu yea..aku gunakan krim sirih emas..rase sejuk je bile pakai n tak berbau yg paling penting..bukan yg jenis gel tu tau tp krim..
  • pernah guna jus halia yusmira tp segan bile org ofis tegur..bole bau tu
  • dengan herbalife, berat badan aku turun sampai 63kg (berat masa kawin ni) , muka jadi bujur sirih dan ramping..herbalife banyak bantu shaping badan aku yg tak berjaya sangat aku lakukan masa pegi ke gym selama setahun dulu..


Ape yg menarik..herbalife boleh digunakan untuk menurunkan berat badan dan juga menambah berat badan bergantung pada cara pengambilan..

Skang ni tgh mengandung so aku amik sekali sekala je sbb awal2 mengandung mengalami alahan yg teruk..dah nak masuk bulan-bulan terakhir ni, bercadang utk consume herbalife utk jaga berat badan dan merangsang kilang susu semulajadi aku..hehehehe..

Nak tau beza JDM5 ngan herbalife???? Hubungi aku atau nantikan entry seterusnye..

Sape berminat tentang herbalife, jangan malu untuk kontek Ms. Tuty di tutyrahiza@gmail.com ataupun tpon 012-7383040 ....Sangat2 dialu2kan sbb aku suka nak kongsi cara2 menjalani hidup secara sihat..tatatata....


0 comments

Tuesday, January 25, 2011

Langkawi Part 2

Tuesday, January 25, 2011







1 comments

Monday, January 24, 2011

Sampai juga ke Langkawi

Monday, January 24, 2011
3 hari 2 malam trip ke langkawi pada cuti thaipusam..sangat excited sbb dapat gak berjalan sebelum baby kua daripada perut..masa jalan2 ni aku dah 32 minggu=8 bulan tp gagahkan diri utk berjalan tu..Mr. N pun geleng kepala..

Hari Pertama ( 20/Jan/2011)







  • Memandangkan aku yg dah 8 bulan ni, kami naik kete daripada KL..bertolak dari umah pkl 6.30 pagi sampai kat kuala perlis pukul 11.30 pagi..berenti sekali je kat sg perak r&R utk ke toilet..
  • Lunch ngan kak l**g n t**pah di Laksa Kak Su..Fames katanye..sedap laksa tu n kuah die pun pekat..tu yg derang kata keistimewaan laksa kuala perlis.
  • Parking kete kat jeti kuala perlis..parking berbumbung RM30 utk 3 ari..kalo takde bumbung, RM24
  • Feri pkl 1.00, perjalanan dlm 1jam sampai ke Jeti Kuah..sorang RM18.....
  • Sewa kete Mazda 3 utk RM180 sepanjang tempoh tu..ni dah habis tawar la sbb public holiday kan so depa taknak la kurang lagi..aku taknak naik kete viva wpun murah sbb takut sakit pinggang....
  • Check in ke Delta Motel dekat pantai cenang..Motel ni mmg kat tepi underwater world..Sebab last minute program, aku tpon seme dah fully booked..Delta ni pun derang wat special arrangement tuk kitorang..2 days for RM240..Bilik ok je cuma katil queen tu terasa kecik sbb umah sendiri tdo pakai king-sized bed..hehheh
  • Kua-kua bilik, terus ke pantai yg tak sampai 100 meter pun..hahhahha..
  • Makan kat Restoran Aliaa..lokasi pintu masuk agak tersorok tp sbb masa dtg tahun 2009 tu pernah makan situ, cari la juga..Jus buah gelas besar RM3.00 sgt puas ati..makan seafood(siakap,kerang etc )utk dorang total RM40..kat puncak alam pun RM50 tau..
  • dah kepenatan, so tdo je...

  • Hari Kedua (21/Jan/2011)










    • pegi Island Hoping..RM25 sorang..amik kat travel agent depan AB Motel..kena pandai cari sbb ade yg amik RM30-35..
    • pkl 9 pagi patutnye bertolak tp last2 pkl 10 baru pegi..bot takleh kua dari pulau dayang bunting sbb air cetek..
    • ikut dongeng, kalo sape nak mengandung tu bole la minum air tasik dayang bunting ni tp aku yg dah mengandung ni takyah la ngada2..betul ke tak tu, tak dapat dipastikan kesahihannye..
    • sejam kat pulau ni..bole mandi2 n naik solar paddle car..
    • dari jeti ke tasik tu dalam 15minit berjalan n penuh ngan monyet..aku beli roti ngan air sbb takut lapar..tgh masukkan roti kat dalam beg nak sorok dari monyet tu, ade sekor ni die rampas beg belakang aku pastu amik roti tu..terjerit2 la aku kat situ..geram tul..
    • abih mandi, pakcik bot bawak gi tgk eagle feeding..mmg ade banyak tp pakcik tu takde pun prepare makanan..org travel tu kata nanti pakcik tu yg bagi helang makan..
    • last station ke pulau beras basah..mcm mane dapat nama tu idak la ku tahu..kat sini pun aktiviti mandi2..cantik n jernih air nye..leh nampak ikan berenang2 dari area jeti lagi..
    • Mr. N mandi la kat pulau ni ngan tasik dayang bunting..aku jadi penonton je..tahan rase nak mandi tu..
    • petang tu kitorang gi langkawi cabel car..sgt best n dgn perut buyut ni aku daki anak tangga dalam 300 meter ke hanging bridge..subhanallah..
    • satu rahsia terbongkar, Mr. N gayat tempat tinggi rupanye tp sebab isterinye nak pegi, dilayan la juga..
    • lepas tu jalan satu langkawi..ke pantai pasir hitam n telaga hangat..sedap je kaki berendam dalam air panas..kaki pun dah letih kan..
    • aktiviti terakhir, shopping kat kuah..pegi Haji Ismail Group tuk beli set pinggan mangkuk n coklat2 a.k.a gula2 dlm bahsa kelate..dapat gak beli bekas kaca segiempat tepat utk wat lasgana ataupun tiramisu..cuma brand pyrex takde lak saiz yg aku nak..so beli brand ala2 pyrex buatan brazil..ok la daripada takde kan..
    • sudah kepenatan seharian, tdo je la...


    Hari Ketiga ( 22/Jan/2011)



    • Bangun pagi terus gi jalan2 kat pantai cenang..jauh gak berjalan tp sbb lalu kat pantai, idak la terasa sangat..pastu terjun mandi laut..yea..tercapai hasrat nak mandi laut..seronoknye..
    • Lepas breakfast kami pegi Makam mahsuri
    • Balik hotel n check out pkl 12pm..pastu masuk underwater world..walaupun tak segah aquarium kat Jopun tu tp aku rase Msia boleh berbangga ngan usaha Dr. M ni..Mr. N teruja la tgk penguin..
    • Beli barang2 sikit kat pantai cenang n gerak ke jeti kuah..
    • Amik gambar kat dataran helang n depan pentas LTDL 2011..sib baik upacara kat situ dah selesai pagi nye..jadi, idak la ramai org..yg pelik tu, takde la terasa sangat mcm nak ade LTDL..ke sebab org dah lali yea???
    • Kejar feri pkl 3pm..beli tiket 5 minit sebelum feri berlepas..aku takde la berlari sbb tak larat..alhamdulillah sempat naik...
    • pkl 4 sampai jeti kuala perlis..amik kete n kami gi cari makan dulu..
    • balik kali ni amik highway dari UUM (S) entrance..masa dtg tu kami turun kat Alor Setar (S)..punye banyak traffic light nak sampai ke jeti..mmg merentas Perlis dgn jalan besar, xde kete, sawah padi kiri kanan jalan..laju je meluncur..
    • pkl 630 berenti kat gurun R&R..solat etc terus gerak balik ke Puncak Alam..
    • jalan sgt clear n alhamdulillah pkl 1030mlm kami sampai balik ke umah..
    • tamat la perjalanan...

    0 comments

    Wednesday, January 19, 2011

    Setelah Lama Menunggu...

    Wednesday, January 19, 2011
    Setelah sekian lama menanti samada bb girl or boy, akhirnye..............

    Dr. Norl**n sahkan kami akan dapat bb girl...yea....yea..

    Naluri seorang ibu tu sgt tepat kan?????? Beratnye skang dlm 1.3kg utk 31 weeks..Dr kata normal..so harap2 bb kua nanti pun saiz normal yea...

    La..la..la..la..la...

    0 comments

    Tuesday, January 18, 2011

    Amalan permudahkan bersalin

    Tuesday, January 18, 2011
    Kat sini nak kongsi ape yang aku amalkan untuk memudahkan bersalin..

    1. Amalkan minum minyak kelapa dara ( virgin coconut oil) setiap ari dlm 5ml..patut kena konsisten amik samada pagi atau malam..tp aku slalu terlupa pagi2 tu..so malam je la..Mula minum bile kandungan dah masuk 6 bulan..Pengalaman member yg amalkan, minyak kelapa dara ni die jadi mcm pelincir masa kite nak bersalin tu..

    2. Baca ayat bismillah enam setiap ari khamis malam jumaat..baca 7 kali..abis baca sekali hembuskan dalam air minuman ataupun air yg korang nak wat mandi ke..sebelum mula baca tu, baca la selawat atas nabi dan ayat kursi..petua daripada mokteh Mr. N..bersalin 4 org anak..katanye sakit2 dlm 15-30 minit pastu deliver..

    Ape2 amalan sekali pun, harap2 dipermudahkan segalanye..aminnnnn............

    0 comments

    Monday, January 17, 2011

    31 weeks and.....................

    Monday, January 17, 2011

    31 minggu...Perubahan yg dialami :

    • Perut rase mcm besar n baby suka mengeras..
    • Badan terasa berat n kaki cepat penat bile berjalan naik tangga
    • sentiasa berulang alik ke toilet utk buang air kecil
    • Baby sgt aktif diwaktu malam..semalam takleh tdo sbb bb bergerak2..minta Mr. N cakap ngan bb yg mama die nak tdo..baru la tak gerak2 dah..ooo, dlm perut sudah tak mau dgr cakap mama die yea..
    • terasa makin cuak memandangkan takde la prepare itu ini sgt..barang pun bnyk tak beli lagi..
    • takleh baring melentang sbb bile nak mengiring terasa sakit gile kat pinggang..mcm kena cucuk2..
    • bile dah duduk je n cuba berdiri, sgt la sakit pinggang ku ini..dah mula ke yea backpain???


    0 comments

    Friday, January 14, 2011

    Kenapa susah sangat????

    Friday, January 14, 2011
    Ari ni terasa sgt yg negaraku iaitu m'sia sgt tak mesra perkhidmatan..kenape?? sebab susah nye nak wat money transfer ke jepun....

    aku nak re-issue certificate utk JLPT(Japanese language Proficiency Test) yg dah ilang ampir 2 tahun lepas sbb aku cuai n tertinggal somewhere..disebabkan aku amik test tu 2006 kat nihon, original certificate takleh re-issue..original tu bole re-issue dlm tempoh setahun dari tahun korang amik exam..tapi ade option lain, bole minta derang kuakan surat pengesahan yg korang lulus n ade score etc la..ala2 mcm yg korang mintak shoumeisho kat sekolah tu..

    kalo utk anta ke kaisha ke sekolah ke mmg sah utk digunakan la..cuma korang kena bayar..kalo anta dalam jepun 1,000yen/copy, luar jepun kena 2,000/yen including EMS postage cost..siap bagi syarat lak tu hanya "INTERNATIONAL POSTAL MONEY ORDER" diterima..cek ke bank draft ke tak akan diterima..banyak cekadak pulak..

    so tadi tgh ari, aku pegi la post office sbb tgk kat website bole wat ke Jepun..tup2 akak kaunter tu kata kitorang tak nah wat anta ke jepun..kalo indonesia,india ke bangladesh ke pernah la..aku gi yg kecik kat dlm carrefour subang tu je..kena gi ke pejabat pos besar ke baru leh wat???? sistem down lak so die takleh confirm boleh wat ke tak..siap akak tu ckp " adik try gi tanye kat western union"..pegi situ lak, mamat kaunter tu ckp mcm berbisik..nampak mulut buka bercakap tp suara tak dgr..aku dah sound kata tak dgr pun tarak perubahan..lepas tu aku pun angkat kaki la..

    nape la susah sgt nak wat money order ni..aduiiiii.....camni kena minta tolong org kat nihon la...tasukete..............

    0 comments

    Tuesday, January 11, 2011

    Mahu BerCuti................................

    Tuesday, January 11, 2011
    Sebelum bb lahir ni nak la pergi bercuti......

    Destinasi pilihan : Langkawi..nak dok tepi laut....

    Org mengandung nak masuk 8 bulan boleh naik feri lagi tak??????

    0 comments

    Monday, January 10, 2011

    DEMC antenatal class

    Monday, January 10, 2011
    Semalam satu hari ajak Mr. N teman antenatal class kat DEMC..ari sabtu tu die mcm tak nak ikut tp kena paksa rela utk pegi..takkan la nak gi sorang lak kan..kelas mula dari pkl 9pg sampai 5 petang..complete makan sekali..lunch die sedap gak..kat kelas tu terserempak ngan incik map**y atau nama sebenar fa**al n isteri..masa derang kawin, aku gi sampai ke muar tu ngan incik cig*h..pastu mr. N nampak lak jiran kitorang..sebaris umah, masing2 jaga ujung barisan lain2..rupa2nye isteri die pun EDD march..lengkap la berek umah aku tau ade 3 ibu mengandung..kitorang ni jaga ujung sana sini, yg lagi sorang jaga kat tengah2..hehhehe...

    k...antenatal class ni penting untuk persediaan mental dan fizikal..biase la kan semenye banyak ceramah itu ini..antara topik yg menarik :

    1. Pain killer during labor..ni pakar bius DEMC yg bagitau yea..
    • meh kongsi bile masa yg sesuai utk amik epidural..kalo hospital kerajaan derang slalunye cuma bagi utk org yg kena bedah je..kalo normal ni, mintak pun tak dibagi..
    • pintu rahim akan terbuka dari 0 cm hingga max 10cm..ikut scala pembukaan tu, kalo pada tahap 1-2cm tu korang rase tak tahan sangat sakit..digalakkan utk minta epi tu sbb contraction akan berlanjutan 6ke 10 jam utk pembukaan max.
    • kalo pada 3-4cm tu korang takde rase ape2 atau leh tahan sakit, tak perlu la susah payah nak minta epi sbb insya Allah korang leh tahan tanpanye..
    • sakit paling max pada pembukaan 5-6cm sbb lepas tu insya Allah cepat je terus ke 10cm..
    • kalo nak guna epi, 6cm pembukaan adalah peluang terakhir..kalo lepas tu korang minta, kemungkinan epi tu takkan berkesan dan korang akan rase tertipu dan membazir duit..
    • epi ni adalah optional bermakna ade extra cost dan adalah sejenis dadah yg dibenarkan..
    • org amik epi ni slalunye takkan bole meneran sbb badan die dah kebas n tak rase ape2..tau2 baby dah kua..so doktor tolong vacuum ke atau guna forcep utk kuakan bb..
    • epi adalah last step utk pain killer n paling efficient compare tu pethadin (Drug) which is usually offered and entonox ( gas yg wat korang mabuk)..

    2. Deliver process..sgt ngeri tgk gambar2 tu n geram je kat Dr. Fa**uz (O&G) yg mcm takde perasaan masa terangkan..

    • bb lahir sebelum 37 weeks dikategori sbg premature..
    • EDD yg doktor kasi tu adalah pada 40minggu kandungan dan slalunye bb akan lahir pada 38minggu..2minggu tu kire tolerance la..
    • prepare your bag at 34 weeks pregnancy n keep the bag in your car.
    • ade 3 stage, 1stage tu akan kua tanda2 iaitu kua darah n air ketuban pecah..stage ni mengambil masa 8-16jam..
    • dr akan check vagina dilation to monitor the contraction..makin lama contraction makin kerap n perut mengeras makin lama..
    • 2nd stage, 1-2 jam sahja n dah tiba masa utk deliver..masa ni akan rase urge to push n strong contraction..
    • 3rd stage, 20-30mins sahaja..utk process kuakan uri dan dijahit..katakan uri tak kua sepenuhnye, dr akan seluk dgn tangan utk kuakan..terasa ngilu jap bile dr tu cakap..ade kes yg uri tak nak tanggal, dr terpaksa bedah buang dgn rahim sekali..minta dijauhkan la..
    • episiotomi- pengguntingan di bahgian faraj utk membantu pembersaran pintu rahim..tak sanggup daku tgk gambar itu..mengerikan..jahitan patut sembuh dalm tempoh 10 hari..
    • dr pesan jaga posisi duduk..jgn nak mengangkang ke atau bersila..
    • digalakkan utk "sitz bath" utk cepatkan process sembuh jahitan tu..secara ringkas, bubuh air suam n rendam dlm air utk 10-15 minit..lebih lanjut sila guna pakcik google k..

    3. Postnatal care

    • takyah nak sibuk2 kuruskan badan lepas bersalin..dr pesan paling ideal utk dapat berat badan asal selepas 6bln bersalin bkn lepas pantang..hehhe
    • jamu tidak digalakkan kalo baby ade jaundice..bole amik lepas baby sihat, kalo nak amik juga kurangkan dos..kalo bb still ade jaundice, hentikan pengambilan..
    • selalu sapu minyak zaitun kat puting utk elakkan nipple crack..
    • minum air banyak2 n makan sayur2an , buah2an..
    • bertungku elok utk kecutkan rahim..
    • checkup : after 1 mth, 6 weeks, 2 mths.

    4. Breastfeeding

    • back to the nature, anak lembu minum susu mak lembu..anak kambing minum susu mak kambing..anak manusia kenala juga minum susu maknye iaitu manusia gak..ni kata2 pakar laktasi ( Pn Jasm**e Tay) tu tau..
    • nursing bra beli sebulan b4 bersalin..1 size bigger than normal bra n no underwire to avoid milk blockage at least for 6 mths..
    • the correct way of baby latching - mulut baby sepenuhnye kat aerola area bukan puting sahja n ibu akan rase seperti rahim ditarik2..main tarik tali ngan bb..bile bb buka mulut besar baru bagi susu..
    • lepas bb lahir jgn bagi puting atau bottle feeding utk elak nipple confusion..bgtau kat dr n nurse yg kite nak bf..
    • exclusive bf utk 6mths n sambung sehingga 2 tahun lepas introduce solid foods..exclusive maknenye bb hanya minum susu ibu..takde formula milk (FM) atau air..
    • benefit bf tuk ibu : rahim cepat kecut, risiko cancer rendah
    • benefit utk bb : less choosy on foods sbb ape yg kite makan bb dah dapat rase dulu, gigi n rahang lebih elok utk language ability-sebut tu betul2 n tak pelat la..better reading n mate ability..bb akan nampak bersemangat tp bile makin besar, badan akan lebih fit dan ketak2 ilang..bb akan rapat ngan mummy n dengar kata wpun kite anta anak tu ke nursery ke biar bibik jaga ke..
    • tanda2 bb lapar : jgn tunggu sampai bb dah melalak..kalo tgk bb dah mula stretching arms, pastu genggam2 tgn tu n menghisap jari tu..sila la bf bb anda..kalo berbedung, letak jari ke mulut bb an observe..kalo mulut bb ikut je jari kite tu, bb mahu susu la..
    • cara penyusuan : kalo mulakan dgn breast kanan n akhir dgn breast kiri, bile nak bf balik mulakan dgn breast terakhir kite bagi kat bb..penting tau utk elak breast size berbeza sebelah..bb akan let go breast naturally bile kenyang..
    • susu ibu ade kandungan air dan nasi..jgn cepat tukar2 breast utk penyusuan..biarkan utk few minutes supaya bb dapat air n nasi sekali..kalo tukar cepat2 kiri n kanan, bb just dapat air n akan cepat lapar..tu die dok melalak..
    • JANGAN GONCANG EBM tp Swirl it..
    • pesanan pn jasmine : bf tak susah kalo kite lakukan dgn cara yg betul..

    Antara inti pati yg menarik sepanjang kelas tu..paling aku suka breastfeeding session..Mr. N pun galakkan bf sbb ktiorang ni masa kecik2 mmg minum susu cap gantung..kalo hubby sudah sokong n ditambah keazaman dalam diri, insya Allah yakin boleh..n slalu2 la masuk ke http://susuibu.com/modules/news/ utk tambah ilmu pasal bf..

    sori kalo panjang lebar sgt tp penting utk reference sendiri dan mungkin utk kengkawan kat luar tu..tata...


    2 comments

    Friday, January 7, 2011

    Sedapnye kalau dapat.........

    Friday, January 7, 2011
    Sangat mahu makan chilled blueberry cheese cake ngan tiramisu...sudah minta resepi dari kak long(cheese cake) dan een (tiramisu)...tiramisu ni mesti penangan tgk citer "tiramisu" petang2 yg aku rase ntah ape2 tp still tgk gak..yg best tu, bukan nak yg beli kat kedai tp teringin nak makan buat sendiri..adushhhh...

    kenapa nak wat sendiri??

    kat kedai slalunye die just have blueberry topping sahja tp daku nak makan yg layer tgh die ade blueberry...

    utk tiramisu, kat msia ni tak sodap mcm kat nihon...rase muak je bile makan wpun yg secret r****e punye..sponge kek tu wat tekak kembang n sangat2 tak sedap...

    so lunch break tadi pegi bagus bakery n beli barang2 kek yg patut..utk cheese cake bole la wat malam ni tp utk tiramisu tu mcm takde bekas yg sesuai..sgt mahu bekas pyrex yg segiempat tepat tu..perasan ade beli masa kat jopun tp rupa2nye takde..hehheehhe..kena beli satu ni..senang kalo nak wat lasagna etc...

    k..kalo berjaya nanti kite upload gambar di sini...dua2 jenis chilled sbb dah maleh nak membakar..teringat masa pose ari tu aku nak sgt makan karipap dan lasagna yg sendiri masak..dlm keadaan tak larat n muntah2 tu berjaya tau..

    jgn main2 kekuatan ibu mengandung bile die nakkan sesuatu..akan diusahakan sehingga berjaya...

    2 comments

    Thursday, January 6, 2011

    Nama untuk bakal buah hati...

    Thursday, January 6, 2011
    Kalo kebanyakan ibu mengandung mesti sibuk pikir nak bagi nama anak derang ape kan, lain lak hal nye ngan aku..langsung tak terpikir pasal hal nak cari nama..sibuk nak membeli barang je..hehhehe...sampai la lepas wat scan baru ni, bagitau Mr. N MUNGKIN bb girl dan die pun cakap bole la cari nama lepas ni..dushhh...baru teringat..heheh..ape punye mama la ni kan..

    so semalam cakap kat Mr N, cari je nama utk lelaki n perempuan..so senang la nak pilih je nanti..wpun instinct aku sepanjang mengusung perut ni katakan bb ni adalah seorang pompuan..sebenanye ade la nama2 yg aku cam tertarik dan ade gak kriteria nama2 yg aku nak..

    1. Kalo boleh biar 2 suku kata je n takleh dipendekkan lagi..almaklum la nama tu kan doa utk seseorang tu..
    2. 2 perkataan sudah cukup..tak perlu nak jadi sampai 3 perkataan sbb akan menyusahkan bb tu nanti..nak tulih panjang sgt, tak campur nama ayah..sib baik nama ayahnye satu perkataan je..takut time nikah berbelit lidah pengantin lelaki nak menyebut..bile nervous ape2 pun bole jadi..

    Nama2 yg menarik ati ku..
    1. Damia - kebajikan dan keberkatan
    2. Ayeesha - nama isteri Rasulullah
    3. Amni - ketenanganku; keamananku
    4. Dhia - sinaran
    5. Zara - puteri

    Tapikan, ayahnye beria nak letak nama sahabat2 nabi...kena fight ke utk nama bb ke ini??? btw, sape ade idea nama2 lain boleh la berkongsi pendapat..

    0 comments

    Wednesday, January 5, 2011

    3D scan di vision college

    Wednesday, January 5, 2011

    video

    Seperti yg dijanjikan, meh tgk 3D video baby ku yg sgt pemalu..hehehhe..ni paling best yg dapat amik sbb sepanjang tempoh scan tu tgn die sentiasa tutup muka belah kanan..doktor tu siap gerakkan2 perut aku nak suh bb alih tangan..sgt comel bile bb menguap..uwaa, mou sugu watashimo oyabaka ni naru ne..baru la aku paham perasaan org yg anggap anak die la yg paling comel kat dunia ni..hahhahhaa

    Wat 3D scan ni kat vision college belakang baker's cottage area giant kecik kelana jaya..RM90 utk satu session..sape berminat boleh la tpon 03-78038300 ..jgn main walk in je sbb sentiasa fully book..aku pun tpon Nov 2010..januari 2011 baru dapat wat..

    yg seronok wat 3D ni sbb leh tgk muka baby kite..mmg jelas la nampak..n satu perkara yg menakutkan baby buka mata kat dalam perut tu..kalo korang tgk betul2 babyku tgh buka mata tu..gi scan kali ni sorang2 je..nanka sabishi..Mr. N last minute tak dapat pegi sbb ade keje kat kedai..ditambah budak Uitm baru masuk ni, mmg sibuk la skang ni...

    next entry nanti kite wat list utk newborn..tetiba cam cuak semalam bile Mr. N ckp lagi 2 bulan lebih je baby nak kua..ish..mampukah....


    0 comments

    Tuesday, January 4, 2011

    Bye..Bye 2010 n Welcome 2011

    Tuesday, January 4, 2011
    Patutnye entry ni ditulih pada hari terakhir 2010 tp disebabkan internet connection yg lembab tak ingat, kite tulih la tahun 2011..

    Muhasabah balik tahun 2010...

    Januari :
    Sibuk ngan keje n preparation utk bertunang...interview kat company skang..

    Februari:
    Engaged to Mr. N on Chinese New Year..dan anta borang 13 a.k.a resign letter to Company P*n* sehari sebelum aku pegi wat audit..terasa jahat masa ni

    Mac :
    SIbuk settlekan ape yg patut sbb ujung bulan aku berenti keje dah..diam tak diam dekat 2 tahun keje kat p**a...last day stay sampai pkl 9.30mlm..*sigh*

    April :
    Mula keje kat company A**k..bye2 engineer position..kena blajar utk wat document berkaitan duit..

    May :
    Sibuk ngan persiapan kawin..buat itu ini..settlekan borang etc

    June :
    12/June/2010 ...officially Mrs. N..kejap je masa berlalu...cuti kawin 3 minggu..heheh keteku accident di jeli..Mr. N yg bawa...tima kasih tuk kengkawan yg dtg..

    July :
    Keje mcm biase..takde pe yg menarik..tp mula risau sbb P tak dtg dekat 2 bulan k..Wat kenduri doa selamat masuk umah..badan mula rase penat semacam...

    Ogos :
    Aku mula rase mual2 n muntah segala benda yg dimakan..Wat pregnancy test sampai 2 kali sbb tak caya 1st time wat dah ade 2 line..1st check up kat DEMC..kompem mengandung..terkesima tp redha ngan rezeki Allah

    Sept :
    1st time beraya kat Rantau panjang..menangis tu bile tpon mak pagi syawal..n kete aku pun baru elok..sampai kena bertekak ngan org bengkel tu sbb die taknak lepaskan kete..Puasa ade 1 ari kena ganti sbb gastrik..

    Oct :
    sibuk pegi open house mana yg sempat..Terbang ke jepun utk attend majlis kawin Tomoko-chan..pegi dlm seminggu..disumbat makan itu ini..morning sickness tak ilang lagi wpun dah masuk 5 bulan..

    Nov :
    Raya aji kat umah puncak alam je..dah cutinye 1 ari tgh2 minggu lak tu..sian incik suami..aku bg je die balik tp die kesian kat aku nanti..

    Dec :
    Check up kat Klinik desa n DEMC gak..dah masuk 28minggu tp tak decide nak bersalin kat mane lagi..alhamdulillah dapat bonus & increment wpun takde la banyak melampau2..Mula berpikir samada aku perlu masuk lecturing line or not..ati ku meronta2 mengatakan tidak...

    AZAM 2011
    1. Belajar untuk jadi ibu kepada my newborn..insya ALlah bulan 3 nanti leh jumpa..
    2. Kuatkan diri utk melakukan amalan2 seperti jaga solat etc...
    3. Tabahkan ari n banyakkan bersabar..kekadang kena puas ati ngan ape yg kite ada skang..
    4. Cari keje baru ka na???????

    Update pasal baby : semalam wat 3D scan..tp bb pemalu..most probably will be a bb girl..bole la nak beli baju pink color..nanti upload gambar bb k..

    0 comments
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...