Tuesday, August 16, 2011

Touch N Go, Tunai atau Smart Tag

Tuesday, August 16, 2011
Sudah lama saya pikirkan mengenai perkara ini memandangkan saya memang setiap hari menggunakan lebuhraya ke tempat kerja..

Saya pelik dengan rakyat Malaysia yang sanggup beratur di lorong tunai untuk membayar tol sedangkan jika setiap hari menggunakan lebuhraya, apa salahnya melaburkan sedikit duit untuk membeli Smart Tag. Memudahkan perjalanan dan paling penting menjimatkan masa perjalanan. Jika terasa mahal, belilah kad Touch N Go yang berharga RM10 sahaja.

Saya selalu tersekat untuk sampai ke tol kerana lorong tunai yang panjang berjela sehingga menyekat laluan masuk ke lorong Touch N Go dan Smart Tag.Sakit juga hati bila tengok lorong di tengah-tengah plaza tol tu lengang sahaja..

Saya lebih sayangkan masa daripada duit untuk membeli smart tag / kad touch n go. Jika sekadar untuk membayar RM1.00 saya perlu beratur sehingga setengah jam, biarlah saya keluarkan sekurang-kurangnya RM10 untuk membeli kad touch n go. Mungkin ada yang memberi alasan bahawa mereka sukar untuk menambah nilai kad tersebut.

Saya ingin bertanya..Anda isi minyak di mana? Petrol station bukan? Bukankah sudah ada kemudahan untuk menambah nilai di Petrol Station..Boleh selesaikan 2 kerja serentak kerana anda tidak akan mengisi minyak di pasaraya. Malahan ada plaza tol yang menyediakan lorong tambah nilai pada masa-masa tertentu. Jika anda rasa susah juga, lakukan di ATM samada maybank atau CIMB..Kemudahan disediakan untuk memudahkan rakyat. TETAPI kita sendiri yang tidak pandai menggunakannya.

Akhir kata, tolong beli kad touch n go untuk pulang beraya tahun ini kerana anda hanya menyebabkan kesesakang di plaza tol jika membayar secara tunai.

2 comments

Tuesday, August 9, 2011

Promosi Duit Raya Ramadhan

Tuesday, August 9, 2011
Bila ramadhan menjelma, ramai yang mula membuka biznes sempena ramadhan. Alasan : Rezeki mudah di bulan puasa..Lagipun inilah peluang hendak mencari DUIT RAYA lebih. Bukan apa, jika ada DUIT lebih ditangan, bolehlah menghulur kepada ibu bapa lebih sedikit. BETUL TAK???

Tahun kedua memegang status “PEKERJA KILANG” , saya nekad untuk berniaga memandangkan duit gaji yang tidak cukup itu tidak bersyukur sungguh diriku ini..(muhasabah kejap)..Saya jual tempeyek kacang, kerepek bawang yang diambil daripada Kluang dan kek keju bakar yang saya buat sendiri..

Jika niat ikhlas, memang Allah akan murahkan rezeki..Berjaya juga la saya menjual kek keju tu..Boleh dikatakan setiap hari ada tempahan..Masa tu (2009) Philadelphia Cream cheese 250g baru RM6 jika beli di kedai menjual barang-barang kek..Setelah tolak tambah adalah untung yang diperolehi..Saya jual harga RM30 sahaja..Sekarang memang tak dapat harga tu kerana kos bahan mentah sudah naik..Cream Cheese sahaja sudah berharga RM7 ringgit..Tidak termasuk telur, gula,tepung dan sebagainya..

5 comments

Duit Hilang Di Malam Raya

6 tahun saya berada di Jepun, bermakna 6 tahun juga lah saya berpuasa di sana..TETAPI, 5 kali sahaja beraya di Jepun kerana raya tahun ke 3 saya pulang beraya ke Malaysia atas belas kasihan Professor yang memberi kelepasan walaupun semester sedang berjalan.

Ramadhan di Jepun sama sekali tidak sama dengan ramadhan di Malaysia kerana suasana nya tiada langsung. Jangan kan mahu mendengar lagu raya, orang sentiasa makan di sekeliling. Dugaan sungguh.DUIT memang tidak surut sebab pasar ramadhan tiada dan acapkali juga hanya dibelanjakan untuk membeli biskut bagi juadah berbuka puasa jika ada kelas. Almaklum, puasa semasa musim sejuk waktu siangnya singkat jadi dalam pukul 5 petang sudah berbuka.Masa tahun pertama pernah berbuka dengan gula-gula sebiji..Nasib baik ada terselit dalam beg.

Eh, dah lari topik pula..Bila dikatakan tentang DUIT dan ramadhan, saya tidak akan lupakan peristiwa 30 Ramadhan tahun 2005..Kebetulan 1 Syawal jatuh pada hari cuti umum di Jepun, jadi saya mengambil kesempatan untuk beraya di kedutaan besar Malaysia di Tokyo. Saya duduk di Wakayama yang jauhnya seperti Johor Bahru dan Kuala Lumpur..Hari itu memang sibuk sebab hendak menyiapkan eksperimen dan mengambil data yang perlu sebelum bercuti lama sedikit. Bukan senang di tahun akhir pengajian yea sebab profesor tidak sewenang-wenang beri cuti datang ke makmal. Walaupun bergelar pelajar, kena hantar borang untuk minta cuti tau..Jika tidak disuakan keputusan eksperimen yang memuaskan hati, jangan harap lah boleh bercuti.

Setelah kelam kabut di kampus, saya bergegas untuk pulang ke rumah untuk mengejar waktu keretapi. Jika terlepas, bermakna terlepas la bas saya ke tokyo. Naik bas malam je sebab lagi murah. Kes nak jimat DUIT la ni.Sebelum keluar rumah, saya ingin menghantar mesej kepada rakan TETAPI TELEFON BIMBIT SAYA TIADA. Arrgghhhh,, macam mana ni..Saya mesej rakan di Yahoo Messenger (YM) minta telefon nombor saya tapi tidak berbunyi..Internet lajukan..YM tu di hujung jari sahaja.

Saya teringat meletakkan telefon di poket seluar sebelum merempit balik..Adakah telefon terjatuh di jalan raya? Jika Ya, Sadakallahulazim..Saya terus naik skuter dan patah balik ke kampus dengan cuaca yang sejuk..Dua kali juga saya jalan mundar mandir di parkir motor dan perlahan-lahan menuruni bukit kampus melihat di atas jalan raya. Telefon saya warna putih, sudah tentulah boleh nampak jelas di waktu senja pun. Malangnya, tidak berjumpa..

Hajat di hati mahu membeli belah di Tokyo. Rupa-rupanya telefon ku merajuk..Menjeruk diri dengan menghilangkan diri supaya aku habis DUIT untuk membeli telefon baru.. Di kala orang lain sibuk menghantar mesej raya, menelefon keluarga mengucapkan ucapan raya, saya naik bas dengan hati yang lara. Panik sebentar kerana tidak tahu macam mana mahu menghubungi rakan di Tokyo yang akan menjemput saya di stesen keretapi. Alhamdulillah, junior saya yang turut ke Tokyo berjaya menyampaikan pesanan kepada rakan saya. Ye la kan, saya tiada telefon untuk dihubungi..

Dalam hati, mungkin telefon saya merajuk sebab saya memang sedang berkira-kira untuk menukar telefon yang baru. Al maklum, sudah 3 tahun saya pakai telefon itu. Di pagi raya, saya membeli telefon dengan harga 0 yen..Yatta!!!!!!Selamat DUIT saya...heehehhe..Nak tahu saya beli telefon apa?? VODAFONE tu..Harga 0 yen = PERCUMA la..

Hilang telefon sama macam hilang DUIT juga..Nasib baik ada harga 0 yen..tu cerita 6 tahun dulu..Kalau sekarang, semua kena bayar. Paling kurang pun 20,000 yen = RM700..Zaman saya belajar, iphone tak keluar lagi..kalau tak, memang dah rembat satu sebab murah banget..

Kenapa tetiba citer pasal kenangan dolu-dolu ini
“entry ini ditulis untuk cabaran #2 iPad MySuperKids yang direviu oleh alyrds a.k.a ally ardee simin & Wan Fatihanum dan ditaja oleh Adorable Muslimah

6 comments

Wednesday, July 20, 2011

Selamatkan EBM semasa Blackout

Wednesday, July 20, 2011
Semalam saya tak senang duduk di pejabat mengenangkan kata-kata pengasuh anak saya yang kawasan perumahan akan terputus bekalan elektrik daripada pukul 10pg-6ptg. Bukan saya risau anak saya panas dekat rumah pengasuh tapi susah hati ingatkan EBM (Expressed Breast Milk) dalam peti ais tu..Tak pernah audit tapi penuh la dua tray kat bahagian beku tu..Mungkin dalam 200 oz ada..

Dalam hati saya cakap ni mesti dugaan Allah sebab saya bersungut hari sebelumnya tak tahu nak letka susu amni kat mana. Peti ais tak muat dah..

Cepat-cepat saya message Mr. N untuk uruskan EBM tu..Kalau Mr. N sibuk untuk buat, memang saya dah bercadang untuk ambil emergency leave (EL) untuk balik umah selamatkan susu AMni..Kenapa saya beriya sangat?? Memang la, harta bernilai AMni-chan dan mengenangkan puasa yang bakal menjelma nanti..Stok EBM adalah satu keperluan untuk masa-masa kecemasan..

Saya lega bila Mr. N cakap dia akan uruskan.TAPI, pukul 3 dapat message kata baru je selesai..Eh, kalau pukul 10-3 dah 5 jam..Rupa-rupanya, elektrik terputus sekitar pukul 12 tengah hari dan sehingga pukul 3 petang memang peti ais tertutup rapat tidak dibuka. Mr. N cakap masa pindahkan masuk icebox tu semua susu masih keras. Saya masih risau kerana ada 3 jam lagi sebelum elektrik ada semula.

Balik rumah, saya lihat ada 2 icebox ( Banyak juga susu Amni sampai 2 bekas ni).Saya mulakan operasi mencari susu cair dalam pukul 8 malam..5jam selepas susu dimasukkan ke dalam icebox..

Alhamdulillah, EBM Amni selamat dengan jayanya dan tidak ada satu pun yang cair..

Berdasarkan pengalaman semalam, saya boleh simpulkan :
  1. EBM beku boleh bertahan dalam 3-4 jam selepas blackout jika peti sejuk tidak dibuka.
  2. Jika cara penyimpanan di dalam icebox dilakukan secara rapi dan betul, EBM boleh bertahan hampir 5-8jam. Masa saya keluarkan tu, ais pun tak cair lagi.
  3. Beringat tentang perkara-perkara diluar jangkaan seperti blackout dan pastikan persediaan kelengkapan sentiasa ada di rumah.

Saya kongsikan cara-cara kendalian EBM untuk dimasukkan ke dalam icebox..Boleh guna cara ini semasa pindahkan EBM daripada kampung ke rumah terutama untuk ibu-ibu yang berpantang di kampung. Ibu-ibu yang sentiasa outstation pun boleh lakukan perkara yang sama.

Perkakas yang perlu : Cooler box (Icebox), Ais ketul yang banyak, Garam, Tuala, Pelekat (Seal).

Letakkan EBM dalam plastik untuk memudahkan pemindahan semula EBM selepas elektrik ada. Saya memang bungkus EBM ikut minggu.

Langkah-langkah:1. Taburkan ais ketul sebagai lapisan bawah dan taburkan garam

2. Susun EBM yang siap dibungkus dalam plastik di atas lapisan ais tadi.
3.Letakkan ais ketul di atas EBM tadi menutupi ruang-ruang kosong dan taburkan garam

4. Letakkan tuala untuk menutupi ais tadi. Tujuan untuk elak ais cair.

5. Ulang perkara yang sama jika EBM banyak. Tutup ice box. Boleh seal jika perlu. Mr, N letak botol mineral besar berisi air tu sebagai pemberat

Taraaa...Ni la EBM amni yang berjaya diselamatkan...






4 comments

Thursday, July 7, 2011

Uri dan kelahiran bagai isi dengan kuku

Thursday, July 7, 2011
Saya dah buntu nak tulih apa untuk cabaran 1 –MSK Ipad ni..Tahu perlu jadi kreatif tapi otak masih tak dapat berfungsi dan akhirnya saya putuskan untuk tulis mengenai kelahiran yang biasa akan terlintas di fikiran kita bila sebut “kelahiran”

Antara perkara yang sinonim dengan kelahiran ini adalah “Tanam Uri”..Untuk orang melayu perkara ini memang diambil berat kerana uri merupakan teman bagi si bayi sepanjang tempoh kehamilan dan cara kendalian uri itu dikatakan akan mempengaruhi proses tumbesaran bayi. Semasa saya berpantang hari itu pun antara soalan yang glamer adalah “ Uri tanam di mana?”, “Macam mana ditanam?”

Sebenarnya di dalam Islam tidak dinyatakan secara jelas bagaimana cara pengurusan uri yang sebetulnya. Oleh itu, kebanyakan negeri mempunyai cara yang berlainan..Antara adat atau budaya la jadinya.

Saya ada terbaca sebaik-baiknya uri diuruskan si suami kerana uri keluar daripada alat sulit isteri dan menjadi tanggungjawab suami untuk menjaga kehormatan isteri. Tapi pastikan suami tu tahan dengan bau darah yea sebab saya sendiri hampir loya masa ibu mertua saya membasuh uri Amni-chan.

Uri Amni-chan dibasuh oleh ibu mertua saya mengikut cara orang Kelantan. Uri dibasuh bersih-bersih dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir dan dibalut dengan kain putih sebelum ditanam. Pastikan lubang dikorek dalam untuk mengelakkan binatang buas yang berminat dengan bau darah daripada uri ini. Jika di belah Johor, uri akan diisi di dalam bekas tempayan tanah selepas dibalut dengan kain putih. Pada pendapat saya, itu semua adalah usaha untuk mengelakkan uri dikorek oleh binatang.

4 comments

Tuesday, July 5, 2011

Saya, Amni-chan dan Nursing Cover

Tuesday, July 5, 2011
Ahad lepas pertama kali bawa Amni-chan jalan-jalan dekat Mid Valley dengan cik nana dan nekcu..Mata Amni-chan melilau sana sini..Memang perasan yang Amni kalau dekat public area dia suka tengok sekeliling..Almaklum budak kecik ni kan dalam proses belajar. Jadinya minum susu pun mata tengok ke lain..Ralat tengok orang ramai..

Bila Amni-chan sudah penat tengok sana sini, mula la mencari makanannya iaitu susu la..Senang je dengan Amni-chan, selak baju pastu suakan nenen akan minum la Amni dengan senang hati..Tak payah susah-susah nak bancuh susu pastu bawa ari panas kan.

Saya memang dah beli satu nursing cover ni daripada  Little Precious Garden dan sangat sukakannya..Ke mana-mana pergi pun mesti bawa..Ni la yang tolong tutup cik B masa saya drive sambil mengepam. Pastu bila nyusukan amni kat kawasan awam..Ari sabtu pegi wedding Imran pun, orang dok sibuk tengok orang bersanding..Amni lak dok sibuk nenen di sebalik nursing cover.

Semasa outing ke mid valley tu memang bersyukur sangat nursing cover ni ada. Nursing room dah penuh (ada 2 bilik je) dan Amni-chan dah mula meragam sebab tak dapat susu. Habis dihisapnya tangan tu. Disebabkan lama sangat menunggu, saya duduk je dekat bench all the way to the toilet, pakai nursing cover dan susukan Amni-chan. Tak kisah la orang mampak ke ape ke sebab yang penting Amni-chan dapat menyusu. Perasan tak ade sorang auntie kat sebelah saya tu. Dia sangat kagum dengan nursing cover dan cakap orang yang cipta nursing cover ni sangat genius. Memudahkan untuk nursing in public dan siap ade peekaboo window untuk tengok baby dekat dalam.

2 comments

Wednesday, June 22, 2011

Minta nasi tambah

Wednesday, June 22, 2011
Semasa membeli tapau makan tengah hari tadi.

Saya : Pakcik, nasi kosong satu
Pakcik : OK
Saya : Pakcik, tambah nasi lagi.

Nota : Nasi tu sangat sedikit yea..tidak sampai separuh polisterin

Pakcik : Tambah nasi lagi? (Dengan muka yang terkejut)
Saya : A ah, nasi lagi.

Saya hairan kenapa pakcik tu terkejut. Selepas itu semasa saya mengambil lauk.

Wanita A : Pakcik, nasi separuh.

Wanita B : Pakcik, nasi separuh.

Dalam hati : Patutlah pakcik terkejut saya minta nasi tambah. Rupa-rupanya pelanggan wanita di situ hampir semua minta nasi separuh.

Minta maaf la pakcik ya. Saya ni breastfeeding mom jadi kena makan banyak untuk bagi khasiat dekat Amni-chan. Lagipun saya memang amik heavy meal untuk makan tengahari sahaja. Kena la makan banyak. Lengkap dengan nasi+sayur+lauk ikan = karbohidrat+sayur (vitamin) + protein.

Catatan :

Rabu ( 22.6.11) Lunch Hour at Stall in front of VOLVO

4 comments

Wednesday, May 11, 2011

Online Shopping

Wednesday, May 11, 2011
Online shopping atau bahsa melayunye membeli belah di alam maya telah menjadi satu perkara biasa di Malaysia. Saya sendiri adalah penggemar online shopping sejak zaman belajar di Jepun. Apa yang perlu hanyalah sebiji komputer/laptop/ipad/iphone/blackberry atau yg seangkatannya dan sudah tentu talian internet..
 
Saya sudah biasa dengan online shopping kerana untuk membeli ayam/daging halal memerlukan pembelian daripada area bandar. Saya duduk di kawasan luar bandar ( Wakayama ) dan kedai barang basah halal terdapat di bandar lain yg tidak dapat dijangkau..Online Shopping di Jepun sudah menjadi budaya hidup mereka. Jadinya saya gunakanlah kemudahan itu untuk menempah ayam/daging halal..Sangat mudah, order -bayar di bank dan tunggu barang sampai depan pintu rumah..

3 comments

Tuesday, May 10, 2011

Ke Arah Kewangan Bebas....

Tuesday, May 10, 2011
Sejak menjadi sebahagian pekerja yg membayar cukai kepada negara, saya selalu berharap untuk mencapai kewangan bebas atau lebih popular sebagai "FINANCIAL FREEDOM"..sepanjang 6 tahun di negara matahari terbit, kewangan bukanlah satu masalah berbanding masa untuk saya..KENAPA?? kerana saya mempunyai dua sumber pendapatan..pendapatan utama adalah biasiswa yg diterima setiap ujung bulan dan kedua adalah hasil titik peluh membuat part time..side income ni masuk tiap2 tgh bulan.kiranye idaklah sengkek sepanjang bulan..hehehhe

TETAPI, bila mula bekerja, pendapatan yg masuk hanyalah pendapatan utama sebagai pekerja terulung dan cukup2 je utk makan..kalo nak berbelanja lebih atau membeli barang idaman, kena wat simpanan..wpun bole la nak wat simpanan, tp jumlah nya ciput dan menyebabkan daku rase perlunya membuat side income..ade la menjenguk peluang2 yg ada dan takat ini masih belum berjumpa dengan yang sesuai di hati..chewah..

1 comments

Monday, May 9, 2011

Mahu beli Minyak Kelapa Dara ( Virgin Coconut Oil)???

Monday, May 9, 2011
Berminat untuk mendapatkan Minyak Kelapa Dara???

Anda boleh membelinya daripada saya pada harga RM20 sebotol. Kos penghantaran tidak termasuk. Sangat murah berbanding harga pasaran semasa..

Diskaun akan diberi jika pembelian anda lebih banyak

Saya pengguna tegar Minyak ini sejak tahun 2008. Diperkenalkan oleh ibu bapa saya yg merupakan bekas kakitangan jabatan pertanian.

Testimoni terkini :
Saya amalkan minum minyak ini sejak kandungan bulan ke 7 untuk memudahkan proses bersalin. Minyak ini menjadi pelincir dan alhamdulillah, sy tidak mengalami komplikasi semasa melahirkan amni-chan. 2-3 kali meneran dan amni-chan lahir ke dunia..

TIdak percaya?? Apa kata anda cuba sendiri..

Selain itu, saya gunakan minyak ini utk ruam susu amni-chan..Banyak khasiat minyak ni, amalkan sapu di muka dan kulit jadi licin..Berkumur dengan minyak ini bole kurangkan sakit gigi..Boleh kuruskan badan juga..

Boleh email saya di tutyrahiza@gmail.com atau SMS ke 0127383040

Dapatkan segera sebelum terlambat.....Cepat..cepat!!!!!!

2 comments

Saturday, May 7, 2011

Kalo ade masters...

Saturday, May 7, 2011
Rasenye ade yg tak tau yg sebenarnye aku adalah masters holder..bukan nak bangga ngan title tu tp sejujurnya takde rase ape2 pun dgn memiliki masters..soalan lazim yg akan ditanya org bila tau aku ade masters adalah " NAPE TAK JADI LECTURER?"..ok, tak salahkan org yg bertanye sbb kalo diperhatikan budaya kat msia ni, buat masters adalah untuk jadi lecturer..

berbalik kisah lampau mengapa aku buat masters?? masa blajar kat jepun dulu, daku mendapat biasiswa tajaan monbukagasho (kementerian pelajaran jepun) so salah satu privilege nya adalah anda akan mendapat tajaan utk sambung masters dgn syarat kena result bagus la kan..jadinye, daku menggunakan la kesempatan itu untuk sambung blajar lagipun mmg niat di hati utk dapatkan masters..katakan tak dapat sambung terus pun, insya Allah akan sambung masters..tak terlintas di fikiran untuk buat masters supaya masuk line akademik..

1 comments

Friday, May 6, 2011

Breastfeeding n Bottle feeding challenge

Friday, May 6, 2011
Alhamdulillah..sampai ke ari ni (47ari) masih berjaya breastfeed amni-chan..1st day sgt mencabar kerana susu tak kua lagi..malam kat DEMC tu terpaksa benarkan bagi FM kat amni tp dgn syarat guna picagari instead of bottle..ye la, amni baru nak kenal susu so kalo terus ajar dgn bottle nanti taknak lak direct feeding dgn ku..cuma bersyukur sbb berjaya bagi amni ingat daya hisapan yg amni perlukan utk dapat kan susu seawal setengah jam lepas lahir..sampai ke malam tu still usaha utk BF amni wpun takde susu n tensi je bile mak suh bg FM utk 1st day tu..nak tak nak , terpaksa mengalah..

malam tu sy urut2 cik B sambil baca surah al-kauthar n niat utk susukan amni..alhamdulillah, 2nd day pg tu susu dah kua..sgt bersyukur..TAPIKAN, balik umah malam tu amni menangis je wpun cuba bagi direct feeding..DEMC ade bekalkan  susu mamil gold satu botol kecik..dah pkl 12mlm tu, amni nangis tak berenti..dgn berat atinye terpaksa bagi susu tu tp just dlm 1-2 sudu kecik..bagi sikit, pastu suakan cik B..berjaya gak la teknik tu..luluh rase ati masa kena bagi FM tu..

3 comments

Monday, April 25, 2011

AMni ke klinik.....

Monday, April 25, 2011
lamanye tak update blog ni...dah bersawang2 pun..fuh fuh..

ari ni bawa amni ke klinik untuk amik injection sebulan..sian amni kena kejut bangun pkl 7.15 utk dimandikan..terkebil2 mata tp amni sgt la baik sbb tidak menangis langsung..mcm tau2 je nak berjalan wpun dekat je..naik kete tak sampai 10minit pun..lepas bincang ngan mr. N, kitorang continue immunization program amni kat klinik desa puncak alam je instead of DEMC..lepas tolak tambah masa yg diperlukan ke DEMC etc...semenye ok sampai la amni kena cucuk..sgt kuat suaranye tp lepas dibagi susu, terus senyap..sasuga amni-chan..amni-chan sgt kuat minum susu ok..

berat amni selepas sebulan adalah 3.1kg naik 600gram tpkan aku rase ralat penimbang tu sbb selama ni aku timbang kat DEMC ngan klinik desa tu mmg taknah sama bacaannye..penimbang kat umah same ngan DEMC sbb tu aku lebih percaya ngan penimbang DEMC..hehhee..

btw, tgh pkir nak sunatkan amni kat mane..patut aritu lepas bersalin terus wat tp sebab kelam kabut, terlupa lak pasal tu...hehhehe...td tanye kat nurse tu die kata leh cari bidan atau tukang urut..aiyak..mcm tak caya je..rase mcm lagi selamat kalo wat kat klinik..nak call DEMC la tanye leh wat appointment ke tak..28hb ni ade postnatal check up kat DEMC..

lagi satu update berat badan..sgt slow progress..ade sebulan lagi paling kurang kena turunkan 5kg utk berada bawah 70kg..ade baca fakta yg menyatakan bahwa kalo kite fully breastfeed baby kite, berat badan akan turun naturally..tp biasela..fakta tu mmg betul tp tak seme org akan dapat la kelebihan itu..harap2 daku tergolong dalam golongan itu..

target sebelum masuk keje :
1. Berat turun bawah 70kg..Sedar yg sendiri jenis lambat turun hehehe..sbb tu tak target tinggi2..
2. Kumpul EBM utk stok amni..
3. Start train amni minum pakai botol susu...

lagi satu kan..amni sudah mula pakai cloth diapers pd 17.4..pakai selang seli ngan pampers sbb nak tgk brand yg sesuai dgn amni..lgpun amni kan bersaiz kecik so ade CD yg tak sesuai dipakai skang saiz nya besar dari amni..hehehhehe...


k....tgh tunggu amni bangun tdo ni..cuma tertanye2 biase ke ek baby berdengkur sbb amni tdo ade bunyi2..kalah org dewasa..hehehe

2 comments

Tuesday, April 5, 2011

HAri ke 15 berpantang

Tuesday, April 5, 2011


Alhamdulillah..sudah hari ke 15 berpantang..sebenarnye kire tu dari 1st day kite deliver baby ke yea???takpe la..ape2 pun menarik utk citer pasal berpantang ni..nak katakan diri ku berpantang gile2, takde la sgt pun sbb mak n MIL x strict sgt kecuali tempoh 2 minggu pertama ni..kenapa masa ni penting?? sbb luka jahitan tu tgh dlm proses nak baik sepenuhnye..ok, ape sy wat masa berpantang???

Masa 7 hari pertama tu, mak ngan ma mmg ade sama..amni-chan banyak diuruskan oleh ma especially masa nak mandi sbb sgt tak berani nak mandikan lagi...bole dikatakan sy ni berpantang cara moden la jugak...

1. Vitamin shaklee
kesinambungan daripada 3rd trimester ari tu, aku continue amik shaklee masa confinement ni sbb mmg tak bercadang utk amik ape2 jamu..nampak mcm banyakkan..so utk elakkan terlupa makan, so aku susun kat dinding meja tu..B-complex,Vita-C lepas breakfast, Omega,VIta-lea lepas lunch, alfafa n zinc lepas dinner..alhamdulillah, badan mmg tak penat n lagi penting luka jahitan cepat sembuh..boleh je nak duduk2 atas kerusi mcm biase..n dalam hari ke-7 tu sudah tidak sakit lagi tp masih jalan slow2..tdo lak mmg slalu tak cukup sbb amni slalu berjaga malam tp alhamdulillah..tak sampai demam n bengkak susu pun tarak..credit to Genki Momma Arni

lg satu kan, lepas bersalin ari tu slalu baca org akan kepenatan gile tp aku rilek je..badan tetap segar n tak tdo langsung lepas deliver sampai la pkl 1130 malam..siap leh entertain elmi-chan, abg faizal n imran kat bilik wad lagi..hehehe..

3 comments

Friday, April 1, 2011

Projek ringankan badan 2011..Ada berani mahu join???

Friday, April 1, 2011

Hehehhe..topik ni kompem la kena ade kan sbb telah berjaya menternak badan semasa mengandungkan Amni selama 9 bulan 10 hari..eh ke lebih ek???

Ok..DI sini saya mengalu2kan kengkawan yg berhasrat, terlintas di fikiran, yg dah lama terasa badan tu berat, yg baju tahun lepas dah takleh nak pakai tahun ni, yg terkedu bile org tegur ,"eh, apsal tgk ko tembam ni.." kesimpulannya sape2 yg mahu berdiet la samada utk mencantikkan diri atau utk badan sihat bagi elak penyakit untuk bersama2 daku menjayakan program ringankan badan 2011...

Kenapa sehingga Jun 2011??? Mane leh nak turun badan gedebush dalam masa sebulan atau seminggu atau sehari..Jadinye , kite letakkan jangka masa pendek adalah 3 bulan..Kalo jangka masa panjang tu hingga akhir tahun ni la..lgpun bulan 8 kan dah pose..so kalo kite start diet awal lagi tu, masa pose lagi senang nak turunkan berat badan...

1 comments

Thursday, March 31, 2011

Delivery of DHia Amni

Thursday, March 31, 2011
21/Mac/2011 ( Isnin )
Semenye bermula daripada citer merendam akar kacip fatimah ..Full story n gambar leh klik kat 2 link ni k.. Gambar menarik akar mengembang dan menguncup..Masa solat maghrib, rase sakit sgt pinggang kat umah mokteh..dok kat ruang tamu tu, rase macam ade contraction..mata pun melilau tgk jam..ye la, lain macam je rase sakit..cuma petang masa follow up check up kan baru buka 1.5cm je..so rilek je la kan..ma, mokteh ngan mok we seme cakap muka aku merah macam dah nak bersalin..pastu muka mmg muka tahan sakit la..bole lagi turun tangga umah mokteh setinggi 4 tingkat tu..

sampai umah pkl 11.30 mlm tu tgk bunga kacip fatimah sudah mengembang tp bahgian tgh masih kuncup..argh., sudah..dah nak tiba masa ke..tp sakit takde la acapkali ni..lepas isyak, tdo..Mr. N tanye gak, ade rase sakit tak..dalam ati sudah bersedia ni utk ke spital..

22/Mac/2011
bermula la episod baru...sampai ke subuh tu aku terjaga setiap sejam sbb rase sakit sangat..dlm pkl 6.45, sembahyang subuh n baring semula sbb ujan kat luar..mula pkl 7 pg tu, aku rase sakit every 10minutes..mmg berkeriut la muka..dlm pkl 8, tgk ujan dah berenti..so ajak Mr. N pegi eksesais jalan2 keliling taman perumahan..lepas mandi tu tetiba aku perasan ade bloody show..ape lagi, menjerit la panggil Mr. N..

5 comments

Sunday, March 27, 2011

Hajimemashite...Dhia Amni Desu....

Sunday, March 27, 2011
 Hello world..It's me after 6 days overdue..Fresh from the oven

Amni-chan - 5 days old..My auntie said I have a sexy lips
 
Dhia Amni Binti Nazree ( Amni)
Dhia : sinaran , Amni : Ketenanganku, Keamananku
D.O.B : 22.03.2011
Time : 4.01 pm
P.O B : Darul Ehsan Medical Ehsan ( DEMC )
Normal delivery


1 comments

Akar kacip fatimah dan bersalin part 2.


 Pkl 1.30 tgh hari 21.3.11 - akar yg telah dibersihkan direndam...


PKl 2.30 ptg 21.3.11 - Akar di bahgian luar mula mengembang..sgt teruja sbb dlm masa sejam sudah ade perkembangan..ni sebelum kua umah utk follow up check up setelah 5 hari overdue
 Pkl 11.30 mlm 21.3.11 - akar lebih kembang daripada petang nya tp bahgian tgh tidak kembang sepenuhnya..bagitau kat mak ucu n mak..derang cakap tunggu je sbb ade bahgian yg tak kembang lagi..masa ni aku dah rase contraction bermula daripada lepas maghrib kat umah mokteh..contraction dtg setiap sejam..mandi2 n tdo..



 Pkl 8.00 pagi 22.3.11 - Akar yg kuncup pada hari semalam telah kembang sepenuhnya..n masa ni aku tgh bersiap sedia utk ke hospital sbb sudah turun darah....jeng..jeng..jeng..



pkl 9.10 pm 27.3.11 - akar yg mengembang tgh kuncup semula....

Jadinye, boleh la dianggap yg proses pengembangan akar ni boleh dijadikan mcm penanda samada kita dah nak bersalin atau tak..fakta daripada segi saintifik tu tak dapat la nak dipastikan....aku lak yg mcm teruja sbb mcm wat eksperimen..dah la 1st time dgr n try pastu seolah2 mcm positive je result die.....

adakah sy bersalin selepas akar ini kembang??? nantikan entry seterusnya.....












4 comments

Monday, March 21, 2011

SUdah bersalin ke??? Kaitan kacip fatimah dan bersalin???

Monday, March 21, 2011
Pada tanggal 21/Mac/2011, sy mengisythiharkan yg SAYA BELUM BERSALIN LAGI..

ramai kengkawan yg sms, yg tpon tanye dah bersalin ke tak..disebabkan sudah bercuti sejak minggu lepas jadinye internet connection is limited..lagi2 kat area puncak alam yg kena berebut2 dgn student uitm yg beriban2 akses guna broadband..camne nak wat online shop kalo tenet takde kat umah lagi ni..sgt susah ati..

tadi check up kat DEMC..rabu ni lak appointment kat klinik desa..my vagina dilated to 1.5 cm from 1cm after 5 days..bak kata doktor norl**n "OKLAH TU, ADE PERUBAHAN"..masa doktor seluk tp tak sakit tu, dr cakap "sy stretch sikit otot2 area pintu rahim ni so cepat sikit buka"..igaito itakunai wa..ape2 pun minggu ni adalah penentuan..katakan sampai khamis baby tak kua juga, so jumaat akan admit utk dipaksa kua atau lebih senang ckp kena induce la..masukkan ubat utk percepatkan contraction..m..ni la kata bahgian masing2 kan, mungkin aku lambat buka jalan tapi masa melahirkan tu, insya Allah dipermudahkan..aminnnn...


4 comments

Friday, March 18, 2011

Baby main Cak-cak

Friday, March 18, 2011
Pkl 1030 pg, aku mula mengemas umah..turun naik tangga sebagai salah satu usaha utk mempercepatkan kelahiran baby dlm perut..pkl 12, mula rase perut memulas yg teramat..rilek je sbb dah banyak kali macam tu tp mata perhatikan jam..eh, perut menegang setiap 30 minit sampai la dalam pkl 3 ptg..lepas tu masa semakin rapat dlm 20 minit so dlm pkl 415 ajak Mr. N pegi ke DEMC..nak jalan pun sakit gile n rase mcm perut ditarik2..wpun takde blood show, aku amik keputusan pegi spital gak..
 
ondaway ke spital, dah kurang rase sakit tp contraction masih dtg..nak panjat lif ke tingkat 2 tu pun rase menyiksakan..masuk labor room n nurse pasangkan CTG scan tuk monitor baby heartbeat n contraction..wallau..dlm pkl 5 mcm tu rase sakit berkurang..nurse check laluan masih 1cm n just ade 1 contraction..apakah rase sakit yg aku rase tadi..baby main cak-cak ke ngan mama ni...aku ckp takmo admit so nurse check ngan dr n dr benarkan aku balik..alhamdulillah..takmo dok hospital sbb mesti nanti kena seluk 2-3 jam sekali..sakit la..mcm menyerah diri..
 
so skang aku kat umah..tgh menunggu..lepas ni selagi takde blood show ataupun air ketuban pecah..mmg aku tak pegi la spital..tunggu je la sampai next appointment isnin ni..lepas 2 ari, masih 1cm..ni tak cukup berjalan lagi ni..mmg akan aku naik turun tangga umah aku ni..agaknye banyak sgt bergerak sampai aku sakit perut memulas kot..lgpun semalam ade lendir putih mcm telur putih kua cuma tak banyak..
 
baby, takmo la main cak-cak macam ni..mama susah ati..papa pun susah ati tau..

5 comments

Thursday, March 17, 2011

Breastfeeding Day @ Scriptory Box 13/March/2011

Thursday, March 17, 2011
Very cute cupcake from tika?? Couldn't remember the name..But the taste was so yummy!!!!!
Pn Farah Farhan from Sarakids in action..Our main speaker of the day

4 comments

Wednesday, March 16, 2011

Quick update

Wednesday, March 16, 2011
Ari ni adalah due date tp belum bersalin lagi...check up kat DEMC n diseluk tpkan xde sakit pun..org ckp kena seluk adalah sesuatu yg menyakitkan..alhamdulillah,lembut je dr norleen seperti biase la kan...jeng jeng jeng..1cm dilated..sib baik jalan dah buka kalo x,jenuh la nak menunggu...dr Kate mungkin Akan ade bleeding n lead to labor sign..

dr bagi masa sampai isnin depan..instinct kata baby insya Allah kua ari jumaat ni..suka Ati je kan tp mmg Dari last week dok pesan kat bb mcm tu..btw,td gi survey hospital sg buloh..hospital baru,staff pun ok je bile ditanye tp yg tak best suami xleh masuk kecuali normal n xde komplikasi..m,camne ni baby..nak la mr.N ade same masa deliver baby...

1 comments

Saturday, March 12, 2011

Pencarian keja baru?????

Saturday, March 12, 2011
Dalam beberapa hari lagi, insya Allah akan melahirkan baby sy...dan kena la mula berpkir tentang perancangan selepas baby keluar, abis berpantang kan...

Ari ni ajak Mr. N pegi teman utk register ngan salah satu agensi cari keje yg mmg sinonim ngan budak2 grad jepun ni..dah 3 tahun keje n balik msia, baru sibuk nak mendaftar..hahahha..sgt ketinggalan zaman atau sebenarnye rase takde keperluan lagi..

senang je..korang leh access ke website "BO Agency" utk tgk keterangan lebih lanjut..disebabkan aku maleh la nak go tru job bank tu, so anta e-mail direct ke email add utk foreign language speaker n cc tu general email "BO Agency"..hasilnya, dalam hari yg sama kalo anta siang la, akan menerima panggilan tepon utk tetapkan tarikh utk korang register kat "BO Agency"...


1 comments

Friday, March 11, 2011

Bertukar kulit blog...

Friday, March 11, 2011
Alhamdulillah...usaha selama dua hari sejak entry tensi ditulih telah berjaya...rasenye lebih 2 tahun kot tak mentelaah html source utk pahamkan coding utk blog theme..m,pahamke ape yg aku cakap ni..sebenarnye, korang leh tgk bahsa html website anda..masa blajar dulu, ade la blajar basic command utk wat website..n sejak tu slalu gak la menggodek html asal utk ubah suai ikut cita rasa sendiri..masa mula2 tulih blog tahun 2004<--lamanye dah tulih blog sebenarnye, still guna classic template..so mmg senang la nak ubah suai..skang ni blogspot semakin menyenangkan pengguna sbb korang leh install ape2 widget dgn one click..ni sebenarnye blog ke 2..blog pertama tu kutamatkan selepas grad master..



3 comments

Wednesday, March 9, 2011

Saya mahu kongsi cara kuruskan badan secara sihat dari blog miss-amethyst

Wednesday, March 9, 2011
Mesti org baca entry ni cakap saje je wat entry utk menjadikan blog sendiri terkenal melalui MSK..bukan itu la niat daku sebenarnye..dah lama sebenarnye niat di hati nak wat satu special blog utk kongsi ngan kengkawan cara kuruskan diet secara sihat TETAPI masih tidak berkesempatan..

Kenapa susah-susah nak kongsi lak kan..biarlah org nak wat cara ape pun utk kuruskan badan...

1. Orang Malaysia ni suka sangat wat "crush diet"
Bila dah terasa badan berat, kite pun mula la excited nak turunkan badan TAPi yg jadi masalahnye, tekad tu takde..takat cakap kat mulut je nak kurus la tp usaha tak mau..Lepas tu berharap untuk turunkan 10kg dalam sekelip mata sedangkan masa sendiri menternak badan sampai naik berpikul2 kilo beras tu takde lak kisah..So, hentikan wat "crush diet"..kalo anda amik masa mungkin more than 5 years to gain current weight, why not you try to lose ur weight in 1 years not in 1 day or 1 week or 1 month..Percaya lah..orang yg wat "crush diet" la akan naik berat 2 kali ganda dari berat yg berjaya diturunkan...



9 comments

Tuesday, March 8, 2011

tensi................

Tuesday, March 8, 2011
menyampahnye pakai blogger template default ni..
tak reti nak edit bile nak ikut selera sendiri...
uuwuauwuauwa....

ni nak cari template sendiri..yg senang aku paham..
takat bahsa HTML mudah2 tu, senang la aku nak paham..
ni dah terlampau advance jadi tak reti nak edit..
sebab tu la dulu aku tak pakai yg default ni wpun banyak gile widget2 yg menarik...

nak gak install nuffnang ke affiliate ke...

uwuauwuauwa....

2 comments

Friday, March 4, 2011

nak menulih tapi...........

Friday, March 4, 2011
nak menulih tp takde idea..mcm mane ek??

cuma skang tgh bpkir bile nak mula cuti..EDD 16.3..patut ke amik cuti sebelum tu atau sampai ari nak bersalin baru cuti..

oohhh..baru teringat..dari semalam nak tepek statement ni kat sini..

SKANG TGH SARAT MENGANDUNG 9 BULAN TP TERASA ADE BENTUK PINGGANG..TUNJUK KAT MR. N DIE PUN SETUJU TAU AKU ADE PINGGANG..IDAK LA STRAIGHT CUT TERUS..SEKSI UUU...HEHHEHEHEHE..SAPE NAK ADE CUTTING MASA MENGANDUNG TU, AMIK LA HERBALIFE..

k..tak tau nak melalut ape..insya Allah isnin depan ade new entry kalo tak bersalin lagi..instinct cakap bersalin lagi seminggu.lebih kurang EDD la..so weekend ni nak pasang katil baby...

sape nak vote utk hospital aku bersalin ?? DEMC atau Hospital Sg. Buloh..patut wat satu entry la pasal ni..

3 comments

Thursday, March 3, 2011

38 weeks..tik tok..tik tok..

Thursday, March 3, 2011
Dah masuk 38 minggu..kejap nye...sudah terasa aura untuk keluarkan si kecik ni daripada alam perut..
  • semalam check up kat DEMC..CTG ok..dalam 15 minit, 3 kali baby tendang..doktor cakap baby aktif n sudah matang..
  • berat maintain kat tangga 85kg<--rekod tu dlm hidup..naik 20kg tu..alhamdulillah berat baby naik 400g kepada 2.5kg..doktor target berat baby dalam 2.8-3.0kg masa deliver nanti..idak la besar sgt..sedang-sedang saja saiznya..
  • statement doktor yg menakutkan : next appointment 16mac tu pun kalo tak deliver lagi..masa tu, wat CTG pastu doktor check laluan a.k.a kena seluk..pastu bagi tempoh seminggu before induce..
  • btw, baby dah back to normal position..alhamdulillah..saje je main cak-cak ngan mama die..
  • masa scan baby, doktor tu pegang perut bahgian atas pastu die cakap get ready dlm 2 minggu ni..bile2 masa leh bersalin..menakutkan sungguh..
  • pinggang sudah ade rase sakit sikit2..baby pun dah sentiasa mengeras cuma takde discharge je..ke ade tp aku tak perasan ek??kalo discharge cam lendir putih tu kire tanda ke atau kena ade darah sikit ek?? sudah kompius..
  • lagi satu, nurse kat klinik kesihatan ckp perut aku kecik..ish, dah terasa berat nak nak bawak perut leh die kata kecik..
  • darah tinggi tadak, kencing manis pun tadak..

baby,baby..baby nak bersalin kat mane?? DEMC ke Hospital Sg Buloh ni??boleh tak dah nak bersalin pun tak decide nak bersalin mane lagi...hehehhehehe....

beg baby sudah siap..beg mama die je belum siap..


6 comments

Tuesday, March 1, 2011

sumber tenaga pada 3rd trimester

Tuesday, March 1, 2011
Dah nak sampai penghujung perjalanan 9 bulan 10 hari..tunggu masa je..tik tok tik tok..

Entry ni sy tulih special untuk Genki Momma Arnie sbb sudah berjanji utk tulih testimoni pasal shaklee vits..

ok..sepanjang 3rd trimester ni bermula kandungan sy 7 /8 bulan, sy mula amik shaklee vitamins dan consume herbalife shake utk breakfast..Kenapa saya amik shaklee vitamins yea??? Semuanya bermula lepas saya pegi check up kat Klinik Desa Puncak Alam..Hemoglobin saya rendah daripada standard so dapat la 3-4 jenis vitamin..mula2 amik yg klinik kasi tp masih rendah juga..

Mula la sy check internet nak cari sumber vitamin lain kan..masa tgh bersiar2 kat laman sesawang di internet, sy terjumpa blog genkimomma..abih sy baca seme artikle dan lepas puas hati, sy kontek k.arni..yg wat lagi tertarik sbb ade set vitamin utk berpantang..1st time dgr ni..slalu org lain dok sibuk cakap guna jamu itu ini kan..btw, k.arni ni nihon sotsu juga rupanye...hahha

So k.arni recommend sy amik B-complex ngan Vita-lea utk tingkatkan hemoglobin sy..dari awal mengandung mmg teringin nak amik omega sbb elok utk pertumbuhan otak baby..lepas beremel2an, so sy decide utk beli 4 jenis vitamin seperti gambar di atas..Multivitamin a.k.a vita-lea , B-complex, Vitamin C n Omega Plus..

Masa kat jepun, mmg ari2 amik b-complex n multivitamin tp amalan tu tak berjaya diteruskan masa balik msia..alhamdulillah bila dah mengandung ni, mulakan balik amalan makan vitamin..

Alhamdulillah, berkat amik shaklee vitamin ngan herbalife shake, sy rasa lebih bertenaga dan tak penat sgt banding masa 1st n 2nd trimester..kalo sape tak tau, sy kena alahan sampai la 5 bulan kandungan..so agak penat la nak muntah je kan..sampai Mr. N pun bising sbb dah ujung2 mengandung ni bila weekend je berjalan je kejenya..kaki pun takde bengkak2<--tak tau ade kaitan ngan amik vitamin ke tak..Hemoglobin saya pun dah OK..takyah la kena check darah tiap kali pegi klinik desa tu..Bila bagitau dekat Mr. N, die cakap la nape tak amik dari awal2 mengandung..m..tu akan diusahakan bila ade rezeki anak kedua..

kalo vitamin kat dlm botol, kompem la slalu lupa makan kan..so sy telah menyalahgunakan herbalife F1 container ni sebagai vitamin carrier sy..letak siap2 utk seminggu..antara 3 vitamin tu yg paling susah nak telan adalah vita-lea (warna hijau) sbb saiznya agak besar, dah separuh botol air sy minum baru berjaya telan.. B-complex (warna kuning) - Vitamin C(Warna coklat2 gitu)

kesimpulannya : sy sgt suka 3rd trimester pregnancy daripada awal mengandung dulu..rasenye awal2 tu lagi teruk dgn alahan lagi pastu sakit2 pinggang la..skang ni wallau, takde lak sakit2 pinggang..pelik2...

TERIMA KASIH SAYA PADA SHAKLEE VITAMIN DAN HERBALIFE SHAKE ♪♪♪...plan untuk berpantang, kite citer entry lain..


5 comments

Saya mahu ilmu penyusuan anak daripada blog sarakids.com

First time nak join GA contest ni..tuptup terus try big prize..mane tau ade rezeki baby pertama dlm perut ni..ye la, anak-anak skang kan dah jadi baby IT..

Kenapa saya pilih tajuk di atas?? Ala-ala biase je bunyi je kan..

Skang ni saya tgh menghitung hari sahaja..berdebar2 tunggu si kecik ni kua daripada alam perut sy ke alam dunia..Saya ngan suami mmg berniat untuk bagi susu cap gantung pada baby kami sbb masa kecik2 kami pun minum susu ibu kami juga..Tapi yg saya perasan dalam tempoh sy membesar sampai la saya berkahwin, penyusuan susu formula kepada anak2 seolah2 menjadi satu perkara biasa..pelik bin ajaib..

Macam-macam alasan yang sy dengar :
1. Susu ibu tak cukup la..
2. Susu tak nak keluar la..
3. Malu la nak susukan anak di khalayak ramai..
4. Keje gaji besar.Takkan la takde duit nak beli susu anak..

Bila saya sendiri dah berkahwin dan mengandung, azam untuk susukan anak sendiri makin kuat..tambahan sy rase generasi muda skang sudah terbuka fikiran dan adalah satu perkara yang membanggakan bila berjaya menyusukan anak sendiri..

Yang paling penting, saya perlu siapkan diri dengan ilmu penyusuan anak..ada antara makcik2 saya tidak berjaya susukan anak mereka selepas kembali bekerja..mungkin tak boleh salahkan mereka sbb zaman tu orang masih tak tau macam nak sediakan EBM( Expressed Breast Milk)..saya suka pergi ke blog sarakids.com sbb banyak ilmu yg saya dapat terutama tentang penyimpanan EBM dan cara untuk kendalikan susu ibu..cuma sampai skang tak sampai lagi hajat nak ikut breastfeeding class kat sarakids.com..kalo saya tak meletup lagi dalam tempoh dua minggu ni, berhajat nak jenguk kedai sarakids kat TTDI Jaya tu..

Saya paling tidak boleh lupa kata-kata daripada Pn Jasmin masa saya hadiri antenatal class kat DEMC...

" baliklah pada fitrah..ibu kambing susukan anak kambing, ibu lembu susukan anak lembu.Jadinya MANUSIA KENALAH SUSUKAN ANAK MANUSIA..takkan IBU LEMBU SUSUKAN ANAK MANUSIA"

Internet pun dah ade skang..tak susah untuk kita cari ilmu breastfeed ni..kalo dapat Ipad nanti lagi la senang sy nak surf blog sarakids.com..touch sana sini sahja..skang sakit mata tgk tru iphone..hehehe

Saya kena blajar banyak lagi sbb baru ambil ilmu sahja belum dipraktikkan..mungkin puan sarakids terkejut tetiba sy tepon sbb nak dapatkan petua2 sepatutnye...

Suami pun semangat dengar citer pasal penyusuan anak masa antenatal class..Dia cakap tak nak bagi susu formula sbb nanti anak jadi gemuk dan obesiti..

Kita pun sedia maklum kan yang susu ibu adalah yang terbaik di dunia, barulah diikuti dengan susu kambing..susu lembu tu tak silap no 4..hehehhe...

Ni dah melalut ke mana2 ntah...oklah..sbg penutup :

“Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

4 comments

Friday, February 25, 2011

False labor or True Labor Contractions???

Friday, February 25, 2011
Braxton Hicks or True Labor Contractions?
Before "true" labor begins, you may have "false" labor pains, also known as Braxton Hicks contractions. These irregular uterine contractions are perfectly normal and may start to occur as early as the second trimester, although they are more common during the third trimester of pregnancy. They are your body's way of getting ready for the "real thing."

What Do Braxton Hicks Contractions Feel Like?
Braxton Hicks contractions can be described as tightening in the abdomen that comes and goes. These contractions are typically not painful and do not occur at regular intervals. They do not get closer together, do not increase with walking, do not increase in how long they last, and do not feel stronger over time as they do when you are in true labor.

What Do True Labor Contractions Feel Like?
The way a true labor contraction feels is different for each woman and may feel different from one pregnancy to the next. Labor contractions cause discomfort or a dull ache in your back and/or lower abdomen, along with pressure in the pelvis. Some women may also feel pain in their sides and thighs. Some women describe contractions as strong menstrual cramps, while others describe them as strong waves that feel like diarrhea cramps.

How Do I Know When Contractions Indicate I Am in True Labor?
To figure out if the contractions you are feeling are the real thing and you're going into labor, ask yourself the following questions.

If you have signs of true labor, contact your health care provider immediately. But if you're unsure, call your health care provider anyway. If you are experiencing any of the following you may be in true labor.

v Contractions (tightening of the muscles in the uterus which cause discomfort or a dull ache in the lower abdomen) every 10 minutes or more than five contractions in an hour.
v Regular tightening or pain in your back or lower abdomen.
v Pressure in the pelvis or vagina.
v Menstrual-like cramps.
v Bleeding.
v Fluid leak.
v Flu-like symptoms such as nausea, vomiting, or diarrhea.

In contrast, if you are having Braxton Hicks contractions, you really don't need to do anything unless they are causing you discomfort. If they are making you uncomfortable try the following:

v Take a walk. False labor contractions often stop when you change position or get up and walk.
v Get some sleep or rest.
v Relax.
v Drink water, juice, or herbal tea.
v Eat a snack or small meal.
v Get a massage.

I Sometimes Have Pain on the Side of My Stomach. Is This True Labor?
Probably not. Sharp, shooting pains on either side of your abdomen (called round ligament pain) that travel into the groin may result from stretching ligaments that support your growing uterus.
To ease the discomfort in your sides:


v Try changing your position or activity.
v Make sure you are drinking enough fluids (at least 6 to 8 glasses of water, juice, or milk per day).
v Try to rest.

I Am Afraid to Keep Bothering My Health Care Provider With "False Alarms." When Should I Call My Health Care Provider?
Your health care provider is available any time to answer your questions and to ease your concerns about whether or not your contractions are signs of true or false labor. Don't be afraid to call your provider if you are not sure what it is you are feeling. He or she may ask you some questions to help determine if you are truly in labor. If there's any question at all, it's better to be evaluated by your health care provider.
It is essential to call your health care provider at any time if you have:

v Any vaginal bleeding.
v Continuous leaking of fluid or wetness, or if your water breaks (can be felt as a "gushing" of fluid).
v Strong contractions every 5 minutes for an hour.
v Contractions that you are unable to "walk through."
v A noticeable change in your baby's movement or if you feel less than 10 movements every two hours.
v Any symptoms of contractions if you are not yet 37 weeks.

Source : http://www.webmd.com/baby/guide/true-false-labor

/////////////

Kesimpulannye : Aku mengalami Braxton Hicks Contractions..hehehhe..jadual kat atas tu sgt membantu dlm nak paham antara false labor ngan true labor..baby tgh nak main cakcak lagi ngan mama die..hehehhe


48 comments

Wednesday, February 23, 2011

Tak sampai 2 minggu je lagi......

Wednesday, February 23, 2011
Sekarang mengalami tahap kekeliruan ttg tarikh EDD (expected date of delivery)..

EDD 1st scan : 17th March 2011
EDD Klinik Kesihatan : 14th March 2011
EDD DEMC : 27th March 2011 ( based on regular ultrasound scan)

So nak ikut tarikh mane satu ni?? Serius sgt kompius..

Semalam pegi KK, nurse cakap sudah masuk 37weeks n aku dah kena pack barang2 masuk dlm beg..bersedia untuk bersalin la..barang dah ade tp berada di luar beg..

lepas balik tu, aku rase perut mula menegang n kendur but in irregular frequent..selagi tanda2 bersalin tarak, idaklah aku nak serah diri ke hospital..baju2 baby, kain lampin, blanket pun baru basuh malam tadi..mesti jiran aku ingat aku dah bersalin..hehehhehe...

Alhamdulillah masa check up semalam, kepala baby dah turun ke bawah tp ade peluang nak songsang balik..harap2 baby dengar kata dok je kat laluan yg sebenar..

Masih gagahkan diri memandu ke tempat keje tp aku perasan bile lama sgt pegang stereng kete tu, tgn mula terasa kebas..pastu pagi tadi pun dua kali rase perut memulas mcm nak membuang tp takde la pulak kua ape2..hehehe..

Mokteh ckp kalo rase perut bahgian atas tu boleh letak 3-4jari, maknenye baby dah turun n dah dekat masa bersalin..setakat ni aku rase penuh je lagi..siap berdoa, jangan la baby lahir bulan ni..ade banyak lagi barang nak beli ni..

Pending items :
1. Breastpump - Medela Swing
2. Babycot - dah jumpa yg berkenan
3. Cloth Diapers - tinggal nak place order je..dah survey website berkenaan
4. Nursing bra - Fabulous mom
5. Cooler bag set - Autumz or moms little one
6. Milk storage liner/bottle - menambah koleksi

Btw, nak ikut yg mane ek??? Kalo anggap lagi 2 minggu nak bersalin kire ok la kan..hehehhe

Aku dah print out artikel "tanda-tanda bersalin" nak bagi kat Mr. N..geram tau bile aku sakit belakang die ckp sbb aku gi wat keje2 umah..ni kalo aku betul2 sakit nak bersalin, ditambah masa tu tgh tdo lena, mesti susah gile nak kejut die..

1 comments

Monday, February 21, 2011

• Kenapa wanita selepas melahirkan anak akan menjadi gemuk?

Monday, February 21, 2011
Fakta menarik untuk renungan semua dan peringatan untuk diri aku juga...

Ada beberapa sebab mengapa wanita selepas melahirkan anak menjadi gemuk.

Wanita semasa hamil akan meningkat berat badan secara semula jadi.

Ini adalah kerana semasa hamil terjadinya perubahan hormon yang menyebabkan badan mengumpul lemak dan air.

Lemak yang dikumpulkan ini akan digunakan untuk membuat susu ibu selepas melahirkan anak.

Salah satu sebab mengapa wanita menjadi gemuk selepas melahirkan anak ialah kerana tidak menyusukan anak dengan susu ibu.

Jika wanita tidak menyusu, lemak yang disimpan semasa hamil tidak akan digunakan untuk membuat susu dan akan terus terkumpul di dalam badan.

Sebab kedua ialah mungkin wanita selepas melahirkan anak tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang dan tidak meningkatkan aktiviti fizikalnya.

Sumber rujukan : http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/template3.jsp?showMe=44

Peringatan untuk ibu-ibu yang baru atau akan melahirkan anak :

Susukan lah anak anda dengan susu ibu..
Kalo kita yakin, susu akan keluar secara semulajadi..
Susu badan kita ni pun macam kilang yang perlu sentiasa dijalankan untuk lebih produktif..
Badan akan dapat isyarat yang baby perlukan susu, so susu akan terhasil secara semulajadi..
Sebab tu pakar laktasi cakap, milk supply is based on demand..
Kalo dah awal2 give up, macam mane kilang nak bekerja hasilkan susu badan..
Yang paling penting...ingat fakta di atas..
Kalo tak perah susu tu keluar, lemak semasa hamil akan tersimpan..so scary..

0 comments

Friday, February 18, 2011

35 weeks check up

Friday, February 18, 2011
Semalam gi check up kat DEMC..
  • berat badan ibunye mmg la naik kan...
  • berat baby pun naik dari 1.3kg ke 2.1 kg..ni dalam sebulan tau..doktor kata kire normal..
  • tekanan darah dan kencing normal..takde tanda2 darah tinggi atau kencing manis
  • yg tak bestnye satu je..BABY KU SONGSANG..bile masa la pulak kepala baby naik ke atas ni..last check up kat DEMC ngan Klinik Desa pun kepala kat bawah..masa balik kg kelate ari tu pun bidan check kat bawah..siap dah dok kat laluan lagi..ahad baru ni ( 13/Feb), mok su (mak kepada makcik Mr. N) check kepala bayi pun kat bawah..adui...risau dibuatnye..
  • ape perlu dibuat ??? banyakkan berdoa..tgh cari doa darul syifa untuk bayi songsang..sape ade sila kongsi k..
  • doktor kata tunggu sampai 37 minggu sbb bayi masih boleh berpusing sampai tempoh tu..
  • ruang dalam perut tu besar lagi kot yang boleh wat bayi berpusing..*sigh*
  • skang slalu cakap kat baby, pusing la balik yea..takmo kua ikut tingkap..sian kat mama ni..

1 comments

Thursday, February 17, 2011

Apakah rangka badan anda??

Thursday, February 17, 2011
Kita sering mendengar ada orang berkata yang "saya berangka besar" atau " saya berangka kecil" tetapi adakah anda tahu bagaimana untuk menentukan rangka badan anda. Mengetahui jenis rangka badan sendiri adalah penting supaya kita dapat menentukan berat badan yang sesuai dengan tubuh kita.

Rangka badan
Rangka badan kita boleh dikategorikan kepada 3 kategori iaitu kecil , sederhana, dan besar. Tentukan rangka badan anda menggunakan kaedah di bawah.

1. Mengukur saiz pergelangan tangan. Cara paling mudah
- Gunakan tali pengukur dan ukur pergelangan tangan di bahagian paling kecil. Bandingkan dengan jadual di bawah untuk mendapatkan saiz badan.



Sumber : http://www.healthcentral.com/diet-exercise/ideal-body-weight-7181-146.html


Saiz pergelangan tangan vs rangka badan untuk wanita
Saiz pergelangan tangan vs rangka badan untuk lelaki


2. Mengukur saiz siku. Cara ini agak susah tapi lebih tepat.
2.1 Berdiri tegak dan luruskan tangan selari dengan lantai.
2.2 Bengkokkan tangan 90 darjah dan pastikan genggaman tangan ke arah muka anda.
2.3 Gunakan ibu jari dan jari telunjuk sebagai pengukur dan ukur di bahagian paling kecik pada siku anda.
2.4 Ambil ukuran tersebut dengan tali pengukur dan bandingkan dengan jadual di bawah.

Jadual saiz siku untuk badan sederhana


* Jika ukuran saiz lebih kecil daripada jadual di atas, anda dikategorikan berbadan kecil
* * Jika ukuran saiz lebih besar daripada jadual di atas, anda dikategorikan berbadan besar

Sumber rujukan : http://www.1is2fat.com/body_frame.html

Jika anda masih tidak faham, hubungi saya di tutyrahiza@gmail.com / 012-7383040 untuk keterangan lanjut.


0 comments

Adakah berat badan anda sesuai dengan ketinggian??

Memandangkan skang tengah sibuk nak guide kengkawan yg berminat nak amik herbalife, so sy sejak minggu lepas menyibukkan diri untuk tulih 1-2 artikle tentang weight management..kalo nak cari artikle dlm english tu sgt senang sbb cuma perlu jumpa pakcik google je tp sy merajinkan diri tulih dalam bahsa melayu yg kekadang rase macam pelik lak bunyinye...

Ok..kat sini nak kongsi satu artikle berkaitan "berat ideal yg sesuai dgn tinggi anda"..sy just copy & paste je la yea..sape nak pdf file nye sila la email ke sy..tgh berkira2 utk wat satu blog lain tp tak berkesempatan lagi...

Apakah berat badan ideal anda???
Berat badan ideal untuk seseorang adalah berbeza walaupun mempunyai tinggi yang sama. Dua perkara yang perlu anda tahu sebelum menentukan berat badan ideal adalah rangka badan dan tinggi anda.Jika anda tidak pasti dengan rangka badan anda, sila rujuk kepada risalah " Apakah rangka badan anda??".

Berat ideal vs Tinggi
Setelah mengetahui rangka badan anda, gunakan jadual di bawah untuk mendapatkan berat ideal anda. Berat ideal seseorang terletak pada BMI 18.5 -24.9 .


Jadual berat badan ideal berdasarkan tinggi dan BMI untuk wanita

* Tambahkan 10kg untuk mengetahui berat badan ideal bagi lelaki

Kesimpulannya, berat ideal individu tu berbeza mengikut ketinggian dan juga rangka badan..Jika anda dalam proses menurunkan berat badan, pastikan target anda tu bersesuaian dgn badan supaya hasilnya memuaskan hati...Kalau tinggi anda tiada dalam jadual, boleh hubungi saya di tutyrahiza@gmail.com / 012-7383040 untuk mengetahui berat ideal anda...

Sila baca entry berkenaan "Apakah rangka badan anda??" sebelum dapat tentukan berat ideal anda..


0 comments

Monday, February 14, 2011

alamak...sudah 35 minggu

Monday, February 14, 2011
  • terasa sgt perut dah berat dan malas nak bawak badan
  • kaki mula sakit bile lama sgt berdiri..water retention???
  • pinggang pun sudah mula sakit..
  • patutnye bb sudah tetap kedudukan tp masih gerak2 dgn aktifnye menyebabkan 3 kali makcik Mr. N urut perut aku utk betulkan kedudukan bb..sian die kena pusing2..
  • seme org cakap aku dah kembang..sedih2..takpe la utk bb kesayangan
  • skang malas sungguh nak bangun pagi dan susah lak utk tdo malam..jgn nanti bb mcm ni sudah..sendiri gak yg susah..hehehe
  • org yg tgk aku seme ckp yg aku dah sarat..tp nape sendiri tak rase pun yea..
  • masih drive sendiri pegi keje..masuk march kot suh Mr. N drive gi keje..

0 comments

Friday, February 11, 2011

Kenapa nak kuruskan badan?????

Friday, February 11, 2011
kenapa susah payah nak diet untuk kuruskan yea??

ade org akan jawab " apa salahnye gemuk kalo badan sihat??"<--ni statement org yg nak sedapkan ati je sebenanye..bole ke anggap org yg gemuk tu sihat??mungkin skang ni takde tanda2 sakit tp bile anda obesiti (gemuk) akan ade banyak sekali pakej penyakit yg akan dtg bile2 masa tanpa disedari..

untuk soalan di atas..ni antara sebab nape aku nak kurus
  1. Badan rase penat n berat untuk bawak sbb lebih banyak tenaga diperlukan untuk berjalan..buat keje sikit pun penat, berjalan sikit pun penat..lama2 akan jadi pemalas

  2. Takkan nak wat new collection ke XXL sized daripada XL sized..Makin besar size baju tu makin susah la nak beli baju yg comel2 dan menarik..Kebanyakan kedai kat malaysia ni jual baju antara M n L sized..

  3. Tensi bile gi shopping baju sbb takleh beli yg ready made..kalo ade pun, sgt la tak menarik..

  4. Org lelaki kat Malaysia ni pandang semacam kalo badan kite sihat sgt..Sihat dlm makna tembam n gemok..

  5. Paling utama : Aku taknak ade diabetes sbb ade family history..

Sesape yg nak berdiet tu, sila kuruskan diri anda untuk kepentingan diri sendiri..Jangan nak kurus sebab org lain..Kalo anda berdiet untuk org lain, sy boleh jamin 100% yg diet tu takkan berjaya sbb bile dah capai target, nanti anda akan lupa diri dan boleh rebound..TAPI KALO DIET UNTUK DIRI SENDIRI, ANDA AKAN LEBIH SAYANGKAN DIRI ANDA DAN TAK MAHU UNTUK KEMBALI KEPADA BERAT LAMA ANDA..

satu perkara, jangan taksub utk kuruskan berat badan dalam sekelip mata atau drastik sbb badan kite perlu sesuaikan masa dgn perubahan badan..sy galakkan utk kengkawan supaya turunkan berat badan slowly sambil ubah serba sedikit cara hidup n pemakanan anda..pahamkan kenapa anda nak kuruskan badan dan letak target dlm diri sendiri..sy sendiri pun turunkan 18kg dalam masa setahun..jangan cepat melatah bile tak berjaya turunkan berat sgt masa bulan pertama kerana anda mungkin hilang inci dahulu baru turun berat..

Macam mane nak letak target tu:

  1. Boleh tulih besar2 n tampal dlm bilik ke atau tempat yg senang nampak utk jadi reminder

  2. Beli baju / sua yg 1-2 size lebih kecik dari size skang dan gantung depan mata..

  3. Setkan satu target untuk bape lama nak turunkan berat badan

Pesanan sy :

Bukan mudah untuk turunkan berat badan kalo takde disiplin dan tekad yg kuat..Untuk ape jenis diet sekalipun, tu adalah kunci kejayaan..Ikut peraturan dan jangan ikutkan sgt nafsu makan..Learn to control your appetite..Badan kite perlu diajar untuk sesuaikan diri..Sama macam bile bulan Ramadhan..Minggu pertama tu kite rase susah sgt nak puasa tapi bile dah masuk minggu ke 2, boleh pulak dan senang je..KENAPA BEGITU?? tu sebab dah set kat otak kite untuk berpuasa..sama la ngan diet ni juga..

Pilih diet yg sesuai dgn diri sendiri dan dapatkan panduan dari org yg berpengalaman..Buat masa ini, sy pilih untuk ambil herbalife sebagai booster diet sy..Saya cakap BIG NO utk diet without nasi sbb sy pernah buat selama 2 bulan dan terasa seksanya...Kalo anda stress ngan diet anda, maknenye cara diet yg sedang anda lakukan itu tak sesuai ngan anda...berenti kan sahja sbb tak berbaloi..

Kalo berminat untuk amik herbalife, boleh kontek sy di tutyrahiza@gmail.com atau sms 012-7383040 ...kalo rase nak dapatkan tips2 untuk kurus pun boleh kontek..takde masalah..kite share ilmu untuk gaya hidup yg lebih sihat..sekian..


0 comments

Thursday, February 10, 2011

Lunch @ Pasta Zanmai, Subang Empire

Thursday, February 10, 2011
Ari ni buka beg duit, nampak ade pasta zanmai punye voucher RM20..tarikh luput 28.Feb..Apa lagi, tgh ari memanjangkan kaki ke Subang Empire utk makan kat situ..sorang2 je sbb kalo nak tunggu Mr. N mesti lambat leh pegi..lagipun die tgh sibuk skang..tada...ari ni rase terlebih makan sampai perut pun masih rase senak..


Lunch arini..
Mini omelette rice with unagi ( belut)
Mini Crab & Avocado with Sesame Dresing
Maguro (Tuna) Carpaccio Salad
Green Tea Tiramisu
Ditekankan di sini..nampak mcm banyak tp set di atas adalah MINI SIZED..cuma tersilap order la tiramisu tu, tgk menu mcm sedap tp perut sudah kenyang sebenarnye masa tu...nway, puas ati bayar mahal pun sbb makanan sedap...hehehehe..

0 comments

Wednesday, February 9, 2011

Mimpi bersalin?? oh tidak.....

Wednesday, February 9, 2011
Ni mesti dah berjangkit ngan fie**a..

Boleh ke semalam mimpi aku bersalin..ish..ni rasenye penangan ibu2 mengandung seangkatan yg sudah bersalin..Yang kelakar tu tak nampak pun bb kat mane2 cuma aku berada kat DEMC, gynae Dr. Norl**n pun ade..pastu ade 2 org lagi yg aku tak ingat sape..Doctor suh wat excercise kat labor room..yg perasan perut aku dah leper..sampai terlambat aku bangun ari ni..citer kat Mr. N, die cakap patut la lena je tdo..hehehhehe

apsal la sampai terbawak2 ni..setelah dikaji, mesti sbb minggu ni ade 2 org yg aku kenal dah early deliver..
  1. Jiran selang 2 umah..due lagi 2 minggu tp kena operate sbb ade diabetes..
  2. Cik n**a isteri kepada mapl*y, awal almost 20 hari dari EDD..dah la sebelum tu sibuk teringat2 nak tanye bile isteri die deliver..
  3. Cik na* merangkap ejen insurance ku..yg deliver bb 29januari ari tu..

Ditambah lak masa balik kelate ari tu, MIL dok ckp perut aku dah turun mcm tunggu masa nak bersalin je..siap predict aku bersalin bulan 2 ni..oh tidak....ikut EDD ade dlm 6 minggu lagi..cuak aku..

BB lak 2-3 menjak ni mengeras je n pinggang ku rase sakit semalam nak tdo..org ckp bile sakit2 pinggang ni dah nak dekat maknenye...

ish..ish..pesanan untuk bb :

bb jgn kua awal tau..ade 6 minggu lagi..bulan ni mama sibuk sikit..budak baik dgr cakap tau..sabar yea bb...


1 comments

Tuesday, February 8, 2011

Cuti-cuti di kelate..

Tuesday, February 8, 2011

2.2.11

  • pagi pegi check up kat KK puncak alam..dtg pkl 710pg dpt no. 3..alhamdulillah pkl 9 dah settle..
  • dlm 1130 gerak balik ke rantau pjg ikut grik..pkl 530 sampai..kire cepat la tu dlm 6jam tolak masa berenti rehat setengah jam
  • tdo sebab sudah penat..seme adik beradik Mr. N balik..1st time jumpa anak mat wan n isteri, cik Li**a.

3.2.11

  • kenduri kat umah sepupu mr. N..sambut menantu..kat kelate, org pomp yg memasak pastu pagi tu baru mula masak tau..
  • pagi2 org lelaki akan sembelih lembu pastu org pomp masak..majlis makan mula pkl 12pm..sgt hebat kan??
  • abis makan tu terus bergegas ke kenduri abg z*m..tak sempat jumpa kak l**g..
  • gambar abg za* n isteri, zet*y n sy yg sgt boolattt..pengantin lelaki tu doktor..kitorang kenal masa sama2 jalan gi kelan convoy zaman muda remaja dulu..hehehe..

4.2.11

  • MIL a.k.a MA wat kenduri doa selamat utk bb ku..siap panggil bidan lagi utk jamah perut..tak pasti la "jamah perut" ni ape, rasenye mcm lenggang perut kot..mak bidan cek kedudukan bb..kalo tak songsang ke, die akan urut pusingkan..
  • sib baik bb dok baik2 sbb ari sebelumnye mok s* dah pusingkan bb aku yg mungkin tunjuk protes sbb penat jalan jauh..molek je lututnye kat tulang rusuk aku..sakit tu..
  • mak bidan yg MA jemput ni 30 tahun lalu yg menyambut Mr. N..selepas 3o tahun, mak bidan ni yg tolong tengokkan anak Mr. N..kebetulan lak..
  • kat kelate, derang akan wat solat hajat dan doa selamat instead of baca yassin dan doa selamat..so sudah ade sebotol air solat hajat..Mr. N pun kena wat sekali..
  • dah siap2 amik air selusuh..aku amik je la..lgpun mmg tiap2 minggu wat air selusuh sendiri..bole refer to "amalan permudahkan bersalin" entry..maleh nak cari link punye pasal..
  • lepas asar, gi shopping kat pekan rantau pjg yg mmg diketahui umum penuh ngan umat manusia dari ceruk celah mana ntah..beli barang pesanan spt katak besar 2 ekor, toto etc n balik..
  • paling best dapat makan lokcing<--betul ke eja?? ni macam sate ikan yg aku slalu makan masa zaman sek ren dulu..sedap tu..
  • mlm tu tdo awal gile sbb dah penat..

5.2.11

  • pkl 10pg gerak balik..kali ni ikut kuala krai-gua musang..
  • singgah umah pak cu <--pakcik Mr. N..pkl 2.30 gerak balik dan bermula la perjalanan yg pjg gile..kete penuh atas jalan..tensi2..ngan bb yg dok ligat bergerak..
  • dari pekan bentong sampai kat atas karak highway tu pun penuh kete..adussshhhh...
  • Mr. N potong ikut lorong kecemasan dan terima la satu surat cinta dari incik polis..kena bayar tu nanti takleh nak renew road tax..
  • sampai umah dalam 11 mlm..penatnye..kalo ikut grik mesti dah sampai masa maghrib..*sigh*

trip kali ni ok je tapi sedih sbb terpaksa cari nama lain utk bb..seme salah Mr. N yg tak tau nama anak buah sendiri..nak tersentap jantung bile tau nama anak mat W*n adalah DAMIA..uwauuwuauwuauwa.....sian bb, nanti mama cari nama baru yea....

btw, semalam MC..bangun pagi n nampak siling tu berpusing2..nak jalan tegak pun takleh..takut jap kalo kena darah tinggi ke..org cakap dah bape minggu terakhir ni kena ati2 sbb boleh dapat la diabetes ke kencing manis ke..doktor suspect anemia <--kurang darah tp ari tu Hg reading ok je 11.6 ...penat sgt kot...ape2 pun lepas ni tak skip makan vits..


0 comments

Wednesday, February 2, 2011

Chinese New Year 2011

Wednesday, February 2, 2011
skang berada di Rantau Panjang utk cuti raya cina...

update bile sempat la yea...

0 comments

Monday, January 31, 2011

Kisah baby dalam perut dan aku.........

Monday, January 31, 2011
  • Orang cakap kalo dah masuk bulan ke 8, maknenye kite dah sarat..alhamdulillah, boleh lagi drive pegi keje n berjalan ke sana sini..
  • BB skang ade habit di mana die suka sgt ligat bergerak dlm perut..mungkin sbb ruang dah sempit kat dlm tu, so setiap gerakan bb mmg akan terasa gile..
  • Walaupun selepas aku makan, bb akan bergerak sampai tegang rase perut..mak ckp kalo bb gerak, maknenye die lapar TAPI kalo dah makan pun masih bergerak, apakah itu???
  • Sampai bulan lepas, aku akan suruh Mr. N cakap ngan bb bile die ligat bergerak..it's work..bb pun dok diam lepas dgr cakap ayahnye..
  • Skang ni, suara ayah die pun dah tak jalan..makin ligat gerak ade la..
  • Perut ku skang mcm tegang 24jam dgn gerakan bb yg tak menentu masa itu..
  • Bile tgk pergerakan bb kat permukaan perut tu mmg rase seronok..tp bile sampai rase sakit, aduiii...
  • Few days ni aku dah nak tdo pkl 12 mlm mcm tu tp bb tak berenti gerak..buka peti ais n makan buah ape yg patut, terus bb senyap..
  • PAgi2 terjaga dgn tendangan bb kat perut..

0 comments

Friday, January 28, 2011

Karnival Karangkraf 2011

Friday, January 28, 2011

Boleh baca tak poster ni??? Sori la yea kalo tak jelas...Kesimpulannye , karnival karangkraf kembali lagi pada tahun ni..memang ditunggu2 sbb aku nak borong majalah Pa&Ma tahun 2010..kat tgn ade dis edition je..nama pun late bloomer..dah ujung2 mengandung baru ade kesedaran nak membaca majalah2 berkaitan..hehehhe..
Maklumat yg perlu anda tahu :
Tarikh karnival : 28, 29,30 Januari 2011
Masa karnival : 9 pagi - 7 malam
Tempat : Karangkraf Mall kat tepi Toyota UMW Seksyen 17..Depan Volvo..
Map : Sila lihat di poster kalo nampak..kalo tak jelas, bole google je "karnival
karangkraf 2011"
Sangat seronok nak pegi beli buku...tahun lepas aku borong novel utk adik aku..tahun ni borong lain la pulak..pegi, jgn tak pegi..harga mmg runtuh..murah gile..........


0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...